Protocoalele Institutului Beck pe anxietatea de performanţă a studenţilor, implementate în premieră naţională la UMFST Târgu Mureş

Protocoalele Institutului Beck din SUA privind anxietatea de performanţă a studenţilor vor fi adoptate, în premieră naţională, de Departamentul de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi (DCOPIS) din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST) din Târgu Mureş, pentru creşterea performanţei academice.

„Studiile indică faptul că un nivel scăzut de anxietate de performanţă reprezintă un factor motivaţional în procesul de învăţare. Dar atunci când anxietatea de performanţă este prezentă la un nivel ridicat, corelativ, performanţa academică scade. Astfel, îmi propun să aplicăm o parte dintre protocoalele specifice Institutului Beck în rezolvarea anxietăţii de performanţă care apare absolut normal în cazul multor studenţi. Dacă voi reuşi acest lucru, vom fi singurul departament/centru de consiliere din ţară care aplică un sistem de consiliere modern, în raport cu protocoalele Institutului Beck, ceea ce ne-ar face extrem de eficienţi în munca cu studenţii noştri. Cu toate acestea, nu-mi propun să devenim unici, ci mai degrabă eficienţi, pentru a-i sprijini cât mai mult pe studenţii universităţii noastre”, a declarat, marţi, şeful de lucrări în cadrul UMFST Târgu Mureş şi coordonator al DCOPIS psiholog doctor Cosmin Popa.

Potrivit unui comunicat de presă al UMFST Târgu Mureş, dr. Cosmin Popa aplică în practica clinică uzuală metodele şi protocoalele clinice deprinse în SUA şi „îşi propune o nouă abordare a Departamentului de Consiliere, Orientare Profesională şi Informare Studenţi care să contribuie la creşterea nivelului de performanţă al studenţilor în activitatea academică”.

UMFST Târgu Mureş a menţionat că dr. Cosmin Popa a arătat că a efectuat, în această vară, o serie de cursuri de specialitate în domeniul psihologiei medicale şi a psihoterapiei la Institut Beck din SUA, iar modelele moderne de bune practici dobândite acolo vor fi implementate în cadrul DCOPIS, în noul an universitar.

Potrivit documentului, în urma vizitei efectuate de delegaţia universităţii în SUA au fost realizaţi primii paşi pentru definirea unui acord de colaborare cu Institutul Beck în sfera curriculei, a cercetării şi a instruirii cadrelor didactice.

„Psihoterapia cognitiv-comportamentală abordează în prezent şi probleme psihologice asociate problemelor de natură organică, cum ar fi durerea cronică, anxietatea pre-operatorie sau efectele psihologice secundare apărute în urma anesteziilor. În toate aceste tulburări, CBT-ul are un efect terapeutic eficient, este adevărat cercetările fiind doar la început. În urmă cu câteva zile, am discutat cu reprezentanţii Institutului Beck posibilitatea unei colaborări a Institutului cu UMFST Târgu Mureş în sfera curriculei, a cercetării şi a instruirii cadrelor didactice. După felul în care a decurs această primă întâlnire preliminară suntem optimişti în privinţa obţinerii unui acord de colaborare (…) Legat de posibilitatea unei viitoare colaborări, acesta a fost un obiectiv pe care l-am stabilit dinaintea plecării în SUA, în urma discuţiilor purtate cu domnul rector, prof. dr. Leonard Azamfirei.  Ideea de bază a fost ‘internaţionalizarea’ relaţiilor şi în domeniul psihologiei medicale din cadrul UMFST Târgu Mureş”, a precizat dr. Cosmin Popa, citat de comunicatul de presă. AGERPRES