R. Moldova va prelua experiența României în reformarea și dezvoltarea asistenței medicale de urgență

Modelul României privind integrarea serviciilor de urgență va fi implementat și în Republica Moldova. Subiectul a fost discutat la o întrevedere a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu cu secretarul de stat pe situații de urgență al Ministerului român al Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, comunică MOLDPRES.

În cadrul întâlnirii cei doi oficiali au decis inițierea colaborării privind îmbunătățirea serviciului de urgenţă din R. Moldova.

„România a avansat foarte mult în gestionarea situațiilor de urgență. Ne dorim același lucru și în țara noastră. Trebuie să identificăm cele mai eficiente măsuri, astfel încât să optimizăm la maximum intervențiile de urgențe medicale”, a opinat Radu.

Secretarul de stat pe situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, a menționat că asistența medicală de urgență trebuie privită ca un tot întreg, unde pompierii și echipele de pe ambulanțe trebuie să lucreze împreună. ”România a realizat acest lucru și datorită încadrării în această structură a echipelor de descarcerare dar și instituirii Unității de Primiri Urgente, s-a reușit reducerea mortalității în cazurile de urgență cu 50%”, a spus Arafat.

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, în scurt timp la Institutul de Medicină Urgentă va fi construită o Unitate de Primiri Urgente, care va fi dotată cu echipament de înaltă performanță. Proiectul va fi implementat cu suportul Comisiei Europene.

Republica Moldova beneficiază de suportul României în cadrul proiectului transfrontalier prin intervențiile realizate cu elicopterul SMURD. De la începutul anului 2015 până acum au fost efectuate 106 intervenții.