Brazilia/alegeri: Haddad afirmă că va lupta până la capăt împotriva ‘instalării fascismului’; Bolsonaro, în continuare favorit

Candidatul stângii în alegerile prezidenţiale din Brazilia, Fernando Haddad, a declarat că va lupta până la capăt pentru a împiedica ‘instalarea fascismului în Brazilia’, cu cinci zile înaintea turului al doilea în care adversarul său de extremă dreapta, Jair Bolsonaro, este cotat ca mare favorit, transmite AFP.

Haddad a lansat şi un avertisment în legătură cu riscul unei ‘curse a înarmării’ în America de Sud, în cazul în care Bolsonaro va fi ales şi va decide să se alieze cu SUA pentru a răsturna guvernul preşedintelui Nicolas Maduro în Venezuela.

‘Voi lupta până sâmbătă pe străzi pentru ceea ce cred că este cel mai bine pentru Brazilia’, a declarat Haddad, într-o conferinţă de presă susţinută marţi la Rio de Janeiro.

‘Celălalt proiect (al lui Bolsonaro – n.red.) provoacă realmente teamă şi cine cunoaşte anturajul lui Bolsonaro nu are încredere în ce se poate întâmpla’, a afirmat fostul primar al oraşului Sao Paolo.

‘Vom lupta pentru democraţie până la capăt. Forţa democraţiei m-a împins în turul al doilea şi forţa democraţilor poate împiedica instalarea fascismului în Brazilia’, a adăugat candidatul Partidul Muncitorilor (PT).

El s-a declarat ‘preocupat’ de posibilitatea unei ‘curse a înarmărilor în regiune’, subliniind că Brazilia nu a mai fost implicată de peste un secol şi jumătate într-un conflict armat cu vecinii săi.

‘Brazilia nu are viziune imperialistă. A avut întotdeauna o atitudine de cooperare cu vecinii săi. Ar trebui să ne gândim la modul de a scoate Venezuela din criză în loc să alegem o tabără pentru a răsturna guverne’, a afirmat el.

Haddad nu a primit până acum sprijinul considerat critic al partidului PDT (centru-stânga) al lui Ciro Gomes, plasat pe locul al treilea în primul tur de scrutin, cu 12,5% din voturi, şi nici pe cel al ecologistei Marina Silva.

Fernando Haddad a fost ţinta a numeroase critici din cauza susţinerii arătate de PT faţă de guvernările de stânga din Venezuela, în timp ce el însuşi nu s-a delimitat de o guvernare Maduro tot mai izolată.

Potrivit unui sondaj publicat marţi şi preluat de agenţia dpa, Jair Bolsonaro continuă să conducă în intenţiile de vot, 57% dintre respondenţi declarând că îl vor vota pe fostul ofiţer de armată. Numai 43% s-au pronunţat în favoarea lui Haddad.

Admirator al preşedintelui american Donald Trump, Bolsonaro, deputat cu mai multe mandate, s-a făcut remarcat mai ales pentru declaraţiile sale rasiste, misogine şi homofobe. El a vorbit apreciativ despre dictatura militară din Brazilia dintre anii 1964-1985, a promis că va numi generali în posturi ministeriale şi că va înarma populaţia pentru a lupta împotriva infracţionalităţii explozive.

Fernando Haddad, 55 de ani, l-a înlocuit din partea PT în urmă cu doar o lună pe fostul preşedinte Lula de Silva, închis pentru corupţie şi având interdicţie de a candida. AGERPRES