Israel şi Ciad reiau relaţiile diplomatice după aproape cinci decenii

Israel şi Ciad îşi reiau relaţiile diplomatice, un „pas istoric” pentru cele două naţiuni care nu au mai avut legături aproape o jumătate de secol, a declarat marţi prim-ministrul israelian într-o postare pe Twitter, informează dpa.

Benjamin Netanyahu intenţionează să viziteze ţara din centrul Africii în curând pentru a face anunţul împreună cu preşedintele Ciadului Idriss Deby, a declarat biroul lui Netanyahu într-un comunicat.

Relaţiile diplomatice dintre Israel şi Ciad, o ţară majoritar musulmană, au fost întrerupte în 1972.

Anunţul intervine după o întâlnire între Netanyahu şi Deby desfăşurată marţi la Ierusalim.

Deby a sosit într-o vizită surpriză în Israel duminică, pe care Israelul a numit-o „evoluţie diplomatică importantă”.

Cei doi lideri au discutat despre lupta împotriva terorismului, precum şi intensificarea cooperării bilaterale în agricultură, apărarea frontierelor, tehnologie, energie solară, domeniul apelor şi sănătate, potrivit comunicatului.

Din 2016, Netanyahu a vizitat Africa de trei ori şi a consolidat relaţiile Israelului cu mai multe ţări africane, inclusiv Uganda, Kenya, Rwanda şi Etiopia.

Deby, la putere de aproape trei decenii, conduce Ciadul cu mână de fier. Dar eforturile armatei ciadiene bine instruite de a ajuta în combaterea grupării teroriste islamiste Boko Haram în Nigeria vecină, Niger şi Camerun au făcut din Ciad un aliat important al Occidentului.AGERPRES