PDM va solicita instituţiilor abilitate să elaboreze un cod de conduită a partidelor în campania electorală

PDM va înainta Comisiei Electorale Centrale şi Consiliului Coordonator al Audiovizualului o scrisoare prin care va solicita elaborarea unui Cod de conduită pentru partidele care vor participa la scrutinul parlamentar. Anunţul a fost făcut astăzi de purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalie Gămurari care a menţionat că decizia a fost luată după ce s-au constatat mai multe derapaje de la legislaţia electorală, comunică MOLDPRES.

Gămurari a menţionat că un cod de conduită ar combate derapajele dar şi ilegalităţile comise de unii concurenţi în timpul campaniilor electorale. El a spus că experţii au sesizat, chiar dacă încă nu a început campania, mai multe nereguli comise de unele partide politice, printre care utilizarea unor surse financiare provenite din afara ţării.

„Este important ca alegerile să fie transparente, democratice şi corecte şi sperăm că participanţii în campania electorală vor semna acest cod şi îl vor respecta”, a opinat Gămurari.

Alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 vor fi organizate pentru prima dată în baza unui sistem mixt. De asemenea, în ziua alegerilor, se va fi desfășura un referendum consultativ privind reducerea numărului de deputaţi de la 101 la 61 și revocarea acestora din funcție, dacă nu îşi îndeplinesc corespunzător obligaţiile.