O diplomată nord-coreeană, în Suedia, ţară care reprezintă interesele SUA în Coreea de Nord

O diplomată nord-coreeană de rang înalt a anunţat marţi că se îndreaptă spre Suedia, a relatat agenţia de presă sud-coreeană Yonhap, în contextul în care se intensifică speculaţiile privind organizarea unui al doilea summit între liderul Coreei de Nord, Kim Jong-Un, şi cel american, Donald Trump, potrivit France Presse.

Choe Son Hui, ministru adjunct de externe, a aterizat marţi la Beijing, venind de la Phenian. ‘Merg la o conferinţă internaţională în Suedia’, a declarat ea la sosirea pe aeroport, conform Yonhap.

În pofida lipsei de progrese în negocierile cu privire la denuclearizare între Washington şi Phenian, noua vizită efectuată săptămâna trecută de către liderul nord-coreean în China, aliat major al Coreei de Nord, a alimentat speculaţiile despre o posibilă nouă întâlnire cu Donald Trump.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in a văzut în această vizită semnul că un al doilea summit SUA-Coreea de Nord este ‘iminent’. Secretarul de stat american Mike Pompeo a completat în cursul weekendului: ‘Lucrăm la detalii’.

Zvonurile privind locul desfăşurării celei de-a doua întâlniri tete-a-tete Donald Trump-Kim Jong-Un, după cea din iunie 2018 în Singapore, vizează, între altele, Vietnamul sau Thailanda.

Stockholmul are o lungă experienţă de mediere între cele două ţări. Suedia reprezintă interesele Statelor Unite în Coreea de Nord în absenţa relaţiilor diplomatice între cele două state.

Înainte de funcţia actuală, Choe Son Hui a fost director general al Departamentului nord-american în Ministerul de Externe de la Phenian. Ea a făcut de asemenea parte din delegaţia care l-a însoţit pe liderul nord-coreean la summitul din Singapore.

Discuţiile între Phenian şi Washington cu privire la arsenalul nuclear nord-coreean bat pasul pe loc de la acest summit. SUA consideră că sancţiunile împotriva Coreei de Nord trebuie să rămână în vigoare până când aceasta va renunţa la armele sale nucleare. În schimb, Phenianul cere ridicarea lor imediată. AGERPRES