MEDICAMENTELE FĂRĂ REȚETĂ CEL MAI BINE VÂNDUTE ÎN 2018 AU FOST CELE PENTRU RĂCEALĂ ȘI GRIPĂ

Vânzările de medicamente pentru răceală, gripă și alergii au crescut anul trecut față de anul 2017. Cele mai mari vânzări au fost înregistrate în ultimul trimestru al lui 2018, potrivit datelor prezentate de Asociația Română a Producătorilor de Medicamente fără Prescripție, Suplimente Alimentare și Dispozitive Medicale (RASCI). Cifrele arată că, la nivelul întregului an 2018, cele mai căutate produse eliberate fără rețetă au fost cele din categoria răceală, gripă și alergii, cu vânzări de 791,5 milioane de lei, urmate de cele din categoria Lifestyle OTC, cu vânzări de 764,2 milioane de lei. Pe al treilea loc se clasează medicamentele pentru afecțiuni gastrointestinale.

În schimb, la diferențe mai mari se află analgezicele, dar și categoria de vitamine, minerale și suplimente. Ultima poziție în clasament este ocupată de produsele dermatologice, care au înregistrat vânzări de 273 de milioane de lei. RASCI arată că la nivelul întregului an 2018, piața de produse OTC din România, ce include medicamentele fără prescripție medicală, suplimentele alimentare și dispozitivele medicale pentru îngrijire personală, a înregistrat în total o creștere de 14,4% comparativ cu anul anterior.

În ultimul trimestru al anului 2018, valoarea totală a segmentului de piață OTC a fost de 1,023 miliarde de lei, o creștere de aproximativ 19,3% față de aceeași perioadă a anului 2017, când înregistra 858 milioane de lei.

Cea mai mare creștere a vânzărilor din ultimul trimestru al anului 2018 a fost înregistrată în categoria răceală, gripă și alergii, de 28,3% față de aceeași perioadă a anului 2017. Creșterea vânzărilor a venit în contextul valului de viroze și al epidemiei de gripă de la finalul anului 2018. Reprezentanții RASCI recomandă tuturor celor care folosesc produsele care se eliberează fără prescripție medicală să citească informațiile de pe prospect, compoziția și modul de administrare, inclusiv posibilele reacții adverse ale acestora. În cazul în care pacienții au nevoie de informații suplimentare, trebuie să se adreseze medicului sau farmacistului.