O delegație europeană de experți în e-guvernare a vizitat laboratoarele Universității Tehnice

 

Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași a găzduit luni, 18 februarie 2019, o delegație de peste 20 de experți europeni în e-guvernare, veniți la Iași într-o vizită de două zile care se va încheia marți cu o conferință importantă în acest domeniu susținută la Palatul Culturii. Întâlnirea a început de la ora 16.00 în Sala de Conferințe a universității, din Corpul T, și s-a încheiat cu vizitarea a cinci dintre cele mai moderne laboratoare din universitate, de la Facultatea de Construcții de Mașini și Management Industrial, Facultatea de Automatică și Calculatoare și Facultatea de Construcții și Instalații.

 

La întâlnirea din Sala de Conferințe au participat reprezentanți ai comunității academice de la TUIASI, cei de 20 de experți europeni în e-guvernare, președintele Consiliului Județean, Maricel Popa, cât și reprezentanți ai Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale. Din partea acestui organism a vorbit secretarul de stat Maria-Manuela Catrina, care a ținut să mulțumească Universității Tehnice pentru găzduirea delegației europene, iar apoi a descris Iașul ca fiind unul dintre stâlpii dezvoltării tehnologice și din domeniul IT al României. „De ce ne întâlnim astăzi la Iași? Când România a preluat președinția Consiliul Europei ne-am gândit să organizăm și evenimente în afara Bucureștiului, iar primul nostru gând a fost către Iași, fiindcă nu putem să nu ne gândim la România în întregul său fără Iași. Este «comoara ascunsă» a țării, locul cu cel mai mare potențial de dezvoltare”, a precizat Maria-Manuela Catrina.

 

 

Rectorul Universității Tehnice „Gheorghe Asachi” din Iași, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, le-a mulțumit celor prezenți în sală și a prezentat un scurt istoric al instituției de învățământ superior, ce a sărbătorit anul trecut 205 ani de la primele cursuri de inginerie în limba română. Acesta a punctat și faptul că întâlnirea din perioada 18-19 februarie de la Iași este doar o primă acțiune la care Universitatea Tehnică este implicată pe perioada celor șase luni în care România deține președinția Consiliului European, urmând a avea loc spre mijlocul anului o dezbatere pe tema inovării ce va fi găzduită în Aula Magna „Carmen Sylva” a Politehnicii ieșene.

 

 

 

Vizita reprezentanților comisiilor UE la universitatea noastră confirmă rolul pe care îl avem în dezvoltarea regională și națională, în propunerea de soluții pentru diferite probleme ale societății contemporane și în elaborarea strategiilor naționale de cercetare, dezvoltare și inovare. Universitatea noastră reprezintă cel mai puternic pol din Moldova de educație și perfecționare în domeniul IT și în domenii conexe, oferind anual circa 1.000 de absolvenți cu această pregătire. Onorați de invitația de a susține o conferință în cadrul dezbaterilor găzduite de Palatul Culturii, am abordat un subiect extrem de familiar nouă, și anume efectul informatizării accelerate asupra tinerei generații, în contextul necesității intercomunicării între entitățile care guvernează societatea sau dintre indivizi”, a declarat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

 

Pentru a prezenta direcțiile de cercetare din universitate, prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin, prorector responsabil cu activitatea de cercetare, dezvoltare și inovare la TUIASI, a susținut o prezentare în care a analizat sinergia existentă între mediul academic, start-up-uri și comunitățile locale. În prezentarea acesteia, prorectorul a precizat că cercetarea la universitate este structurată pe trei piloni, care variază de la promovarea tinerilor cercetători la explorarea unor domenii de cercetare de frontieră. „Un pilon este reprezentat de cultivarea talentelor, care se adresează către două grupe de cercetători – tinerii, pe care îi sprijinim și dorim să se dezvolte, dar și clasa de cercetători seniori cărora ne străduim să le recunoaștem și să le valorizăm munca. În continuare, direcțiile de cercetare adoptate în universitate se poziționează la capitolul cercetarea de frontieră și de nișă. De asemenea, pentru a continua și a face o proiecție a rezultatelor, încercăm să creăm un mediu antreprenorial în universitate, un mediu în care universitatea să poată progresa”, a precizat prof. univ. dr. ing. Carmen Loghin. Aceasta a explicat felul în care universitatea a început să încurajeze în ultimii ani tinerii să-și dezvolte idei în start-up-uri cu potențial de creștere și că ei sunt încurajați să nu abandoneze această experiență antreprenorială.

 

prorectorul_TUIASI,_Carmen_Loghin.jpg

 

Înaintea vizitei din cele cinci laboratoare, reprezentanții companiilor Continental, GeminiCAD și greenSoft au prezentat felul în care mediul de afaceri din Iași și din România se dezvoltă, care sunt cele mai mari dificultăți întâmpinate și cum arată viitorul tehnologiei văzut din capitala Moldovei. Marți, 19 februarie 2019, rectorul universității participă la Palatul Culturii la conferința despre e-guvernare cu numele „Moving towards digital communities”, urmând a susține o prelegere în cadrul panelului de lucru – „Connecting Communities”.