Tudorel Toader, ministrul Justitiei, participa la sedinta de bilant a ANP, miercuri 21 martie 2018, in BUcuresti. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO

Toader anunţă că va verifica dacă deplasările lui Lazăr din timpul mandatului au costat 500.000 euro

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în cadrul interviului susţinut de Augustin Lazăr pentru un al doilea mandat, că va verifica oficial dacă deplasările procurorului general au costat, aşa cum s-a vehiculat în spaţiul public, suma de 500.000 de euro.

Redăm dialogul dintre ministrul Justiţiei şi procurorul general pe tema deplasărilor lui Augustin Lazăr în ultimii trei ani de mandat:

Toader: Dacă aveţi o evidenţă a tuturor deplasărilor şi evident a rezultatelor de recunoaştere instituţională şi aşa mai departe? Cineva îmi spune şi voi verifica oficial faptul că toate aceste deplasări pe durata mandatului dumneavoastră au costat Mnisterul Public, repet, verific, o frumoasă sumă de 500.000 de euro. Este adevărat?

Lazăr: Domnule ministru, eu cred că este o exagerare şi ştiu că noi am comunicat la un post de televiziune care sunt deplasările. Aş vrea să vă spun că procurorul general, după cum prevede legea, reprezintă Ministerul Public, procurorul general dacă reprezintă Ministerul Public, se deplasează acolo unde Ministerul Public este invitat şi prezintă expune pe temele pe care a fost solicitat. Face schimb de experienţă, intră în relaţii cu procurorii francofoni, intră cu EuroJust, este invitat nu pentru beneficiul lui personal, ci pentru … este o onoare a Ministerului Public, dacă are cu cine să facă schimb de bune practici. Dacă cei care au denunţat această chestiune îmi arată o singură deplasare în care procurorul general nu a făcut o expunere acolo unde a fost, arătând experienţa României şi capacitatea României de a gestiona inclusiv în contextul Preşedinţiei, atunci …Trebuia să trimit pe altcineva sau?…

Toader: Nu ştiu. Nu se contestă că ducându-vă acolo unde aţi îndeplinit mandatul. Doar se raporta simplu, la cuantumul cheltuielilor ocazionate de aceste deplasări şi vă mulţumim pentru răspunsuri.

Lazăr: O să fac o verificare să vedem dacă, într-adevăr, cifra de care spuneţi dumneavoastră este adevărată, fiindcă e vorba despre un post de televiziune critic la adresa mea, dar eu am comunicat în scris toate datele. Ele nu sunt secrete. Toate deplasările sunt pe site-ul Ministerului Public.

Toader: Opriţi-vă pentru că tocmai v-am spus că le voi solicita eu oficial. Prin urmare, vă mulţumim şi vă dorim succes în ceea ce veţi face în continuare.

Lazăr: Sper ca această procedură să fie aşa cum aţi anunţat , imparţială, transparentă şi să fie legală în final.

Toader: Sigur că da. Dacă nu, veţi contesta , cum aţi mai făcut.

Lazăr: Există nişte standarde care prevăd cum se desfăşoară aceste proceduri, sunt standarde cunoscute, europene.

Cei patru candidaţi pentru funcţia de procuror general, respectiv Augustin Lazăr, Marian Drilea, Gabriela Scutea şi Daniel Horodniceanu, susţin miercuri, 10 aprilie, interviul cu ministrul Justiţiei, la sediul Ministerului Justiţiei.MEDIAFAX