Partidul Social Democrat german va fi condus în mod provizoriu de un trio de politicieni

Partidul Social Democrat german (SPD) va fi condus în mod provizoriu de un trio de politicieni după demisia neaşteptată a liderei sale, Andrea Nahles, decizie care a aruncat în haos partenerul de mare coaliţie al conservatorilor cancelarului Angela Merkel, transmite luni dpa.

Cei trei politicieni social-democraţi sunt prim-ministrul landului Mecklenburg-Pomerania Inferioară, Manuela Schwesig, cel al landului Renania-Palatinat, Malu Dreyer, şi liderul SPD din Hessa, Thorsten Schaefer-Guembel, a relatat dpa, citând surse din interiorul formaţiunii.

Potrivit agenţiei Reuters, Andrea Nahles, cea mai vocală susţinătoare a deciziei luate cu rezerve de SPD de a forma a treia ‘mare coaliţie’ cu conservatorii Angelei Merkel, a anunţat că demisionează din funcţie după rezultatul dezastruos înregistrat de partid la alegerile pentru Parlamentul European.

Votanţii au sancţionat SDP pentru decizia de a intra într-o coaliţie de ultim moment cu conservatorii, sondajele indicând scoruri din ce în ce mai dezastruoase pentru partid, culminând la sfârşitul săptămânii trecute cu pierderea alegerilor la Bremen, un bastion social-democrat vreme de 70 de ani.

‘Cred că trebuie să intervină o plecare din coaliţie. Întrebarea este când este momentul potrivit pentru a face acest lucru’, a declarat Simone Lange, primarul oraşului Flensburg (nord), contracandidată a lui Nahles în alegerile de anul trecut.

Opţiunile pentru partid sunt neatrăgătoare.

Eventuale alegeri anticipate ar decima probabil formaţiunea, aflată în prezent pe locul al treilea în sondaje, dar, pe de altă parte, rămânerea în coaliţie până în 2021, în condiţiile încetinirii economiei, ar putea afunda şi mai mult partidul.

‘Misiune imposibilă’, titra luni cotidianul berlinez de stânga Die Tageszeitung, evidenţiind capcana în care se va afla oricine îi va succeda lui Nahles.

Ministrul de finanţe, Olaf Scholz, cel mai popular politician din SPD, a declarat la televiziunea ARD că nu are timp pentru a combina această funcţie cu conducerea partidului.

Mai mult optimism pare să existe în tabăra conservatorilor, unde creştin-democratul Tobias Hans, premierul landului Saar, a declarat că guvernul poate supravieţui acestei crize. ‘Nu este ca şi când ar fi prima criză în care se află guvernul. Oferta noastră către social-democraţi este următoarea: suntem disponibili să ducem acest guvern la bun sfârşit’, a afirmat el, la postul public de radio.

În caz de eşec, opţiunile sunt noi alegeri, o coaliţie şi mai greoaie de trei partide sau un guvern minoritar cu susţinere ad hoc. Preţul oricărei variante ar fi, cel mai probabil, sfârşitul celor aproape 14 ani de mandat de cancelar pentru Angela Merkel, conchide Reuters. AGERPRES