LED-urile, tot mai folosite în locuințele din întreaga lume, pot afecta retina

LED-urile, tot mai folosite în locuințele din întreaga lume, pot afecta retina și deranja bioritmul și somnul, avertizează Agenția franceză pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, Mediu și Ocupațională (ANSES). Efectele sunt resimțite în special de copii și adolescenți, atrage atenția agenția, care recomandă limitarea folosirii dispozitivelor LED.

Noi dovezi științifice confirmă “efecte foto-toxice” ale expunerii pe termen scurt la lumină albastră de mare intensitate din dispozitivele LED, afirmă autoritățile de la Paris. În cazul unei expuneri cronice, crește riscul, pe termen lung, al unei degenerescențe maculare legate de vârstă.

În cazul luminii LED calde foto-toxicitatea este scăzută, la fel ca în cazul becurilor cu incandescență. Problema este, însă, foarte mare în cazul lanternelor, farurilor auto, decorațiunilor sau jucăriilor cu lumini LED. Acestea nu sunt reglementate în prezent și prezintă emisii puternice în spectrul albastru.

Experții atrag atenția că o expunere, chiar și redusă, la astfel de lumină seara sau noaptea perturbă bioritmul și, implicit, somnul.

ANSES subliniază că ecranele computerelor, telefoanelor mobile și tabletelor reprezintă surse importante de lumini cu emisii puternice în spectrul albastru, iar copiii și adolescenții, ai căror ochi nu filtrează în totalitate lumina albastră, reprezintă o populație deosebit de vulnerabilă.

De asemenea, o mare parte dintre sursele de lumină de tip LED prezintă modificări importante ale intensității luminoase, ceea ce poate duce la dureri de cap și obosește ochii.

Popularitatea surselor de lumină tip LED

În contextul politicilor de economie de energie la nivel mondial și al retragerii becurilor tradiționale, cu incandescență sau halogen, de pe piață, sursele de iluminare LED cunosc o extindere considerabilă, din cauza eficienței energetice sporite.

Astfel, în ultimele decenii expunerea persoanelor la lumină din spectrul albastru a crescut. Practic, LED-ul, prin specificul său tehnologic, poate emite o lumină cu lungime de undă scurtă, din spectrul albastru, mai intensă decât alte surse de lumină.