Persoanele care contractă malaria sunt cu aproximativ 30% mai predispuse să sufere de insuficienţă cardiacă

Persoanele care contractă malaria sunt cu aproximativ 30% mai predispuse să sufere de insuficienţă cardiacă, sugerează un studiu realizat de cercetători din Danemarca, care au utilizat registrele la nivel naţional pentru a identifica 3.970 de cazuri de malarie între 1994 şi 2017, relatează luni Press Association.

O monitorizare timp de 11 ani a pacienţilor a evidenţiat 69 de cazuri de insuficienţă cardiacă.

„Cred că aceste descoperiri sunt destul de interesante nu doar din perspectiva epidemiologică, ci şi din perspectiva medicală. Dacă malaria este potenţial legată de boala cardiacă, acest lucru ar putea reprezenta o ţintă terapeutică pe care am putea-o folosi pentru a controla şi preveni boala cardiacă în aceste regiuni”, a declarat dr. Philip Brainin de la Spitalul Universitar Herlev-Gentofte din Danemarca.

Cercetarea este prezentată luni în cadrul Congresului European de Cardiologie.

Autorii au spus că studiul a fost realizat la o scară relativ redusă, ceea ce înseamnă că rezultatele ar trebui considerate „generatoare de ipoteze pentru studiile viitoare”.

Ei nu au găsit o legătură între îmbolnăvirea cu malarie şi un risc crescut de atac de cord sau de deces din cauza unei boli cardiovasculare.

Mai multe cercetări sunt necesare pentru validarea rezultatelor, au precizat autorii studiului.

Malaria afectează peste 219 milioane de persoane la nivel mondial în fiecare an, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Studii anterioare au arătat că malaria ar putea contribui la modificări ale miocardului, ţesutul muscular al inimii. De asemenea, boala poate afecta sistemul care reglează tensiunea arterială, ceea ce duce la hipertensiune arterială şi poate afecta şi căile vasculare care provoacă inflamaţii ale inimii.AGERPRES