BANDĂ DUBLU ADEZIVĂ CE ABSOARBE APA, PENTRU A LIPI MAI BINE ȘI RAPID ȚESUTURILE

Oamenii de știință de la Massachusetts Institute of Technology (MIT) au inventat un tip de bandă dublu adezivă ce absoarbe apa și lipește în câteva secunde, ce ar putea fi folosită după intervențiile chirurgicale, relatează BBC News.

Cercetătorii au observat cum pânza anumitor păienjeni absoarbe apa, pentru a se lipi mai bine de hrană. Au reușit să obțină aceleași rezultate folosind acid poliacrilic pe banda dublu adezivă. Acesta absoarbe apa din țesuturi umede, astfel că adezivul ține mai bine.

Ei au adăugat pe bandă un tip de gelatină sau chitosan pentru ca banda să își mențină forma timp de câteva zile, până la o lună.

Potrivit oameni de știință, ar putea fi folosită în locul suturilor, reducând riscul de infecție sau de inflamație.

Banda dublu-adezivă a fost testată pe diferite tipuri de țesut – inclusiv din intestinul subțire, stomac, ficat și piele – la șobolani și porci. Urmează noi teste pe animale și, dacă rezultatele vor fi promițătoare, peste câțiva ani pe oameni.

”Este foarte dificil să suturezi țesuturi moi sau fragile, precum plămâni sau trahee – dar cu banda dublu adezivă, în cinci secunde poți să le lipești”, a explicat coordonatorul echipei de cercetători, Hyunwoo Yuk.

De asemenea, ar putea fi folosit pentru a atașa dispozitive medicale pe organe, de exemplu pe inimă, ”fără a afecta țesutul”.