Artiștii moldoveni au obținut mai multe medalii la Jocurile Delfice de la Moscova

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Medalii de aur, argint și bronz au obținut artiștii moldoveni la cea de-a XIV-a ediție a Jocurilor Delfice CSI, care s-a desfășurat în perioada 22-25 noiembrie, în regiunea Moscova, Federația Rusă, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, președintele Consiliului Național Delfic, secretarul general al Comisiei Naţionale a Republicii Moldova pentru UNESCO, compozitorul Constantin Rusnac a menționat că din R. Moldova la Jocurile Delfice CSI au participat peste 50 de persoane.

În posesia medaliei de aur a intrat Ansamblul de dansuri populare ”Strămoșeasca” din Anenii Noi. La secțiunea ”Canto academic”, categoria de vârstă 19-25 de ani au participat 24 de concurenți. Cu medalie de argint s-a ales Ksenia Kazachevskaya, Maestru în Artă (Moldova), și maestrul de concert, Bogdana Ravliuc. La canto estradă, categoria de vârstă 14-18 ani, au fost 21 de participanți. De medalia de argint s-au învrednicit Anișoara Bragari-Moroșanu și Studioul ”Perlele Moldovei“ din Anenii Noi.

”A fost unicul caz când medalia a fost acordată prin tragere la sorți între reprezentanta Moldovei și cea a Rusiei, deoarece de fiecare dată ambele cântărețe acumulau același număr de voturi din partea juriului. Destinul a fost favorabil pentru Rusia. Noi am luat medalia de argint”, a precizat Constantin Rusnac. La Canto popular, categoria de vârstă 18-25 de ani, Damian Spinei a obținut medalia de bronz.

Concertul festiv de închidere al Jocurilor Delfice va avea loc astăzi, 25 noiembrie, începând cu ora 19.00, în una din cele mai prestigioase săli ale Moscovei moderne – Crocus City Hall. Pe scenă vor evolua: Ansamblul de dansuri populare ”Strămoșeasca”, laureat al Jocurilor Delfice pentru tineret, ediția a XIV-a, cu dansul  ”Hora ca la sud” și Ksenia Kazachevskaya, soprană, laureată a Jocurilor Delfice pentru tineret, ediția a XIV-a, cu romanța “Aștept de la tine”. Ea va fi acompaniată de Orchestra Simfonică din Moscova. 

Potrivit unui comunicat de presă al Consiliului Național Delfic al Rusiei, până în prezent au avut loc 13 ediții ale Jocurilor Delfice pentru Tineret ale Comunității Statelor Independente. Numai în finale au participat peste 10 000 de tineri artiști cu vârste cuprinde între 10 și 25 de ani.