Circa 52 000 de cetăţeni români au votat în R. Moldova în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România

Chişinău, 25 nov. /MOLDPRES/. Circa 52 mii de cetăţeni români au votat în R. Moldova în turul doi al alegerilor prezidențiale din România, cu aproape 10 mii mai mult decât în primul tur. Majoritatea dintre aceştia, aproape 96 la sută, şi-au dat votul pentru actualul Președinte al României, Klaus Iohannis, comunică MOLDPRES.

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de Biroul Electoral Central al României, în turul doi de scrutin al alegerilor prezidențiale, după ce au fost calculate voturile de la toate secțiile din România, Klaus Iohannis, candidatul PNL, a acumulat peste 63% din sufragii, iar candidatul PSD, Viorica Dăncilă – 37% din voturi.

Conform sursei citate, la urne s-au prezentat peste nouă milioane de alegători, circa 50% din populația României. Peste hotarele României au votat 900 mii de persoane.

La primul tur de scrutin, în cele 37 de secții de votare deschise în Republica Moldova au votat peste 43 mii de români. Klaus Iohannis a fost şi atunci preferatul majorității alegătorilor români care au votat în Republica Moldova.

Conform legislației României, președintele ţării se alege prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat și este declarat ales candidatul care a întrunit cele mai multe voturi ale alegătorilor înscriși în listele electorale permanente. Mandatul de președinte al României este de cinci ani.

În dimineaţa curentă, Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, i-a adresat  un mesaj de felicitare lui Klaus Iohannis cu ocazia realegerii în funcția de Președinte al României. „Românii au făcut o alegere importantă și pentru Republica Moldova, prin mandatul pe care vi l-au încredințat, și am toată încrederea că veți continua să contribuiți activ la buna conlucrare dintre țările noastre. Îmi doresc ca în acest nou mandat al Dumneavoastră să reușim împreună să ținem România și Republica Moldova cât mai departe de false dezbateri geopolitice, dar în același timp, să reușim să apropiem cât mai mult cetățenii noștri și să lucrăm pentru bunăstarea lor”, se arată în mesaj.