PACIENT CU ARSURI PE PESTE 50% DIN SUPRAFAȚA CORPULUI, TRANSFERAT LA UN SPITAL DIN VIENA

Un tânăr de 20 de ani care a fost electrocutat în gara Chitila, după ce se urcase pe un vagon, a fost transferat astăzi la Spitalul AKH din Viena. Acesta avea arsuri pe o suprafață de peste 50% din corp, dar și politraumatisme.

Inițial, familia a cerut transferul de urgență în străinătate, dar acesta ar fi fost blocat de un document medical tradus incorect.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii (MS) a precizat că nu au existat probleme legate de birocrație sau de traducerea documentului, explicând că „a aprobat transferul pacientului, fără piedici birocratice, într-o unitate sanitară de specialitate din străinătate pentru continuarea tratamentului specific”.

“Menționăm că, un astfel de transfer se realizează numai cu aprobarea spitalului primitor, care transmite acordul dupa mai multe verificări. Cele două unități sanitare unde au fost transmise actele medicale în vederea transferului au dat acordul pentru realizarea acestuia în cursul zilei de mâine (n.r. luni)”, se arată în comunicatul MS.

”Unitatea medicală din Bruxelles, acolo unde familia pacientului a solicitat transferul, a dorit ca imagistica să verifice diagnosticul. Ambele unități medicale, atât cea din Bruxelles, cât și cea din Viena, acolo unde au fost transmise actele medicale, au dat acordul pentru transferul pacientului în dimineața zilei de mâine. S-a ales unitatea din Viena(…)”, a declarat Nelu Tătaru, secretar de stat în MS.

De asemenea, în comunicat se arată că în tot acest timp a existat loc pentru un pacient cu arsuri grave, ca în cazul acestui tânăr, la Spitalul de Urgență Chirurgie Plastică Reparatorie și Arși București.

În prezent, în România sunt 21 de locuri pentru marii arși: 11 în București la Floreasca și Spitalul de Arși, cinci în Timișoara și cinci la Iași. Sursa: www.sanatateatv.ro