Valeriu Gherghel la Muzeul Unirii din Iaşi

Vineri, 31 ianuarie, ora 18.00, filosoful Valeriu Gherghel va prezenta conferinţa „De ce sînt periculoase femeile care citesc?”, la Muzeul Unirii (Strada Alexandru Lăpușneanu nr. 14, Iaşi).

Porunca lui rabbi AkibaCeremonia lecturii de la sfîntul Augustin la Samuel Pepys, de Valeriu Gherghel, a apărut la Editura Polirom în două colecţii: „Plural” (2006) şi „Eseuri şi confesiuni” (2019).

„Pentru a deveni om, în deplinul sens al cuvîntului, cineva a acoperit pereţii piramidelor cu versuri. Ori şi-a reprimat impulsul de a ucide şi dorinţa de a fi crud, ascultînd peripeţiile personajelor din O mie şi una de nopţi. Mai mult: şi-a trăit experienţele fundamentale îndeosebi povestindu-le. Nu spun cine ştie ce noutate. Dacă nu ar exista un poem erotic, precum Cîntarea cîntărilor, sau poemele trubadurilor, am şti mult mai puţin despre iubirea-pasiune şi despre frumuseţea care trezeşte iubirea-pasiune. Dacă nu ar exista Moartea la Veneţia, ne-ar scăpa aproape în întregime melancolia resemnată a sfîrşitului. Şi dacă nu ar exista Cartea lui Iov, nu am pricepe de ce suferinţa şi răul se acordă, pînă la urmă, cu providenţa divină.” (Valeriu Gherghel)

Valeriu Gherghel. Studii de Filosofie şi Istorie la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi (dublă specializare). Îşi ia licenţa cu o lucrare despre relaţia dintre filosofie şi retorică. Burse de studii la Centre Européen Universitaire de Nancy (1985-1986) şi la Hellenic Open University din Atena-Patras (2013). Redactor la Convorbiri literare între 1990 şi 1993. Din 1993 este profesor la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iaşi. Doctor în Filosofie, specialitatea Metafizică, cu o teză despre teologia platoniciană: „Limitele limbajului metafizic: De la Unul lui Platon la Unul lui Plotin”. În afară de revistele de specialitate, a publicat recenzii, articole şi eseuri în Convorbiri literareCronicaDilema VecheRamuriSteauaTimpulTransilvaniaZiarul de Iaşi etc. La Editura Polirom a mai publicat Breviarul scepticŞi alte eseuri despre simplitate (2012), Roata plăcerilor. De ce n-au iubit unii înţelepţi cărţile? (2018).