Victor Ponta critică ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care spitalele private au acces la fondurile din sistemul public de sănătate

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a criticat miercuri seara ordonanţa de urgenţă a guvernului prin care spitalele private au acces la fondurile din sistemul public de sănătate, el susţinând că 90% dintre pacienţi nu-şi permit acest lucru.

„Prin ordonanţa dată aseară tot ce faci la o clinică privată, chiar şi la cea de dezalcoolizare – n-am nimic împotrivă, ba, dimpotrivă, e un tratament (…) – se decontează din bani publici. Ceea ce nu se întâmplă în nicio ţară din Europa şi din lume. Banii publici sunt pentru spitale publice. (…) Eu susţin spitalele private, dar din bani privaţi. Adică, îmi fac o asigurare privată, mă duc la un spital privat unde condiţiile sunt foarte bune. Dar 90% dintre români nu-şi permit chestia asta. Nu poţi să iei banii de la public şi să-i duci la privat, pentru că nu face nimeni chestia asta”, a declarat Ponta la postul public de televiziune.

El a arătat că problema în cazul spitalelor private ţine de faptul că acestea au acces la finanţare atât din fonduri publice, cât şi private, în timp ce spitalele de stat primesc bani doar de la stat.

„Eu apreciez ce se face în sistemul privat, şi cred că în toată lumea există şi un sistem privat performant. Şi eu m-am dus la spital privat. Problema este de acces şi de competiţie, pentru că spitalele publice au numai bani publici, iar spitalele private au bani publici şi privaţi. Iar cel mai grav lucru este următorul: care e urgenţa să dai ordonanţă de urgenţă pe chestia asta? Mureau sute de oameni?”, a spus Ponta. AGERPRES