Ciolos: Guvernarea trebuie „deschisă” către „segmente cât mai largi ale societăţii”

Preşedintele PLUS, Dacian Cioloş, susţine că, în contextul actuale crize, guvernarea trebuie „deschisă” către „segmente cât mai largi ale societăţii”, iar transparenţa şi accesul la informaţie „să primeze oricărui interes politic”.

Potrivit unui comunicat de presă al partidului transmis, luni, AGERPRES, Celula de criză a PLUS devine un organism „executiv permanent”, care va colecta şi elabora proiecte, le va propune instituţiilor centrale sau locale, va direcţiona profesionişti acolo unde este nevoie de ajutor, va încerca să funcţioneze ca „o punte” între nivelul politic şi societate. Acest model politic „nu a fost niciodată experimentat” în România, se arată în comunicat.

„Am avut nenumărate discuţii cu şefii de stat şi de guvern din Europa şi concluzia este unanimă: rezolvarea crizei medicale va dura şi va testa rezistenţa noastră la nivel de comunităţi şi naţiuni. Vom avea nevoie de unitate, de solidaritate şi de o bună guvernare. În gestiunea eficientă a acestei situaţii fără precedent, statul şi instituţiile sale trebuie să înţeleagă că au nevoie de noi toţi. E momentul în care guvernarea trebuie deschisă către segmente cât mai largi ale societăţii, în care transparenţa şi accesul la informaţie să primeze oricărui interes politic”, a declarat Cioloş, preşedinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European.

Celula executivă de criză a PLUS va coordona eforturile partidului pe două direcţii principale: susţinerea acţiunii guvernamentale în toate domeniile esenţiale pentru gestionarea crizei şi reconstruirea social-economică ce va urma; promovarea de iniţiative de solidaritate şi susţinere a comunităţilor locale, prin implicarea organizaţiilor PLUS, a membrilor şi susţinătorilor săi, în acţiuni de voluntariat alături de societatea civilă şi în sprijinul autorităţilor locale.

PLUS se angajează ca proiectele pe care le dezvoltă deja sau pe care le va prelua din societate să devină parte integrantă a programului său politic şi de guvernare viitor.

Echipa executivă PLUS va fi condusă de Dacian Cioloş, ajutat de europarlamentarul Dragoş Tudorache, preşedinte executiv al partidului. AGERPRES