ONU este ‘extrem de preocupată’ de deteriorarea situaţiei umanitare în Libia

Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) este ‘extrem de preocupată’ de deteriorarea situaţiei umanitare în Libia, unde se intensifică luptele între facţiunile rivale în capitala Tripoli şi în împrejurimile acesteia, relatează marţi dpa.

Într-un comunicat emis luni seară, misiunea ONU în Libia arată că a constatat o ‘creştere dramatică a bombardamentelor fără discriminare asupra zonelor populate de civili’ la Tripoli în ultimele zile. Cinci civili au fost ucişi, iar alţi cel puţin 28 au fost răniţi.

Atacurile fără discriminare care vizează spitale şi alte facilităţi medicale şi întrerup în mod intenţionat alimentarea cu electricitate, apă, combustibili sau alimente constituie încălcări ale dreptului umanitar internaţional şi ar putea echivala cu crime de război, adaugă misiunea ONU.

Forţele mareşalului Khalifa Haftar, susţinut în special de Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite, desfăşoară din aprilie 2019 o ofensivă pentru a cuceri Tripoli, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA, recunoscut de ONU) condus de Fayez al-Sarraj şi ale cărui trupe sunt sprijinite de Turcia.

În ultimele zile, GNA a afirmat că a recâştigat controlul în zonele de-a lungul coastei libiene, în ofensiva pentru cucerirea oraşului strategic Tarhouna din mâinile forţelor mareşalului Haftar.

ONU şi-a exprimat de asemenea preocuparea faţă de deteriorarea situaţiei umanitare la Tarhouna, unde escaladarea acţiunilor militare în oraş şi în jurul acestuia a dus la un nou val de civili refugiaţi.

Comunicatul le cere părţilor să restabilească imediat aprovizionarea cu gaz şi electricitate a populaţiei şi reînnoieşte apelurile la un armistiţiu umanitar.AGERPRES