Asociaţia Municipiilor din România solicită Guvernului repartizarea sumelor pentru cheltuieli culturale

Asociaţia Municipiilor din România (AMR) solicită Guvernului repartizarea sumelor aferente lunilor ianuarie – aprilie pentru cheltuieli culturale.

„Pentru perioada ianuarie – aprilie 2020, municipiile au beneficiat de o cotă de 63% din IV (impozitul pe venit – n.r.), dar nu le-a fost repartizată prin HG şi cota de 3% pentru cheltuieli culturale. Din luna mai 2020, municipiile vor beneficia de o cotă majorată la 65%, de asemenea fără a mai primi şi cota de 3% a cărei reglementare este abrogată din data de 17 aprilie. Faţă de acestea, vă solicităm amendarea în regim de urgenţă a prevederilor OUG nr. 50/2020, prin completarea cu reglementări tranzitorii, care să prevadă modalitatea concretă de repartizare a cotei de 3% reglementată anterior la art. 6 alin. (1) lit. e) din Legea nr. 5/2020 şi emiterea Hotărârii de Guvern privind repartizarea sumelor ce revin fiecărui municipiu, aferente lunilor ianuarie – aprilie 2020”, explică AMR.

Potrivit organizaţiei, până la data de 17 aprilie, când a intrat în vigoare OUG nr. 50/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020, care a abrogat art. 6 alin. (1) lit. e), dar şi art. 6 alin. (9) din Legea nr. 5/2020, Guvernul nu a emis hotărârea pentru repartizarea cotei de 3%. Totodată, OUG nr. 50/2020 nu a cuprins reglementări tranzitorii privind repartizarea cotei de 3% aferentă perioadei ianuarie – aprilie.

Conform Asociaţiei Municipiilor, „modul defectuos” de reglementare duce la diminuarea bugetelor municipiilor cu 3% pentru fiecare din lunile ianuarie – aprilie.

„Nerespectarea flagrantă în această perioadă a prevederilor art. 86 din Codul Administrativ, cu privire la consultarea obligatorie a structurilor asociative ale administraţiei publice locale cu cel puţin 10 zile lucrătoare înainte de aprobarea oricărui act normativ cu caracter urgent care priveşte în mod direct administraţia publică locală şi/sau care are impact asupra colectivităţilor locale, a condus la adoptarea unor reglementări contradictorii, nefundamentate sau imposibil de aplicat de către autorităţile publice locale, în mai multe domenii de activitate, OUG nr. 50/2020 fiind unul dintre aceste actele normative”, susţine AMR. AGERPRES