PLUS propune instituirea de către preşedintele ţării, prin decret, a stării de urgenţă pentru doar câteva zile, până la intrarea în vigoare a regulilor privitoare la starea de alertă

PLUS propune instituirea de către preşedintele ţării, prin decret, a stării de urgenţă pentru doar câteva zile, până la intrarea în vigoare a regulilor privitoare la starea de alertă, apreciind că o astfel de măsură este necesară pentru protejarea populaţiei.

„Din păcate, Guvernul a acţionat mult prea târziu: proiectul a fost trimis în Parlament cu doar patru zile înainte de expirarea stării de urgenţă şi cu doar două zile înainte de pronunţarea CCR prin care s-a stabilit că în starea de alertă Guvernul nu va putea restrânge drepturi şi libertăţi. Asta, deşi Guvernul ar fi trebuit să ştie foarte bine că, oricâtă voinţă politică ar exista, un proiect de lege nu va putea intra în vigoare în mai puţin de şase – şapte zile de la momentul primirii lui la Parlament. Chiar dacă toate avizele se dau pe repede înainte, iar fiecare dintre cele două Camere ale Parlamentului se pronunţă în doar o zi, tot este necesar ca proiectul să aştepte două zile eventuale contestaţii la CCR. Ulterior, chiar dacă preşedintele ar promulga-o imediat, iar responsabilii de la Monitorul Oficial ar publica textul în aceeaşi zi, legea ar intra în vigoare la trei zile după publicarea ei, potrivit art. 78 din Constituţie”, a explicat juristul Andrei Lupu, membru al Biroului Naţional PLUS.

Conform PLUS, perioada 15 – 19 mai va ajunge să nu mai includă nicio restricţie în ceea ce priveşte drepturi şi libertăţi. Chiar dacă se pot lua măsuri administrative, de reorganizare a unor instituţii, „cetăţenii vor fi liberi să acţioneze de parcă nu ar exista o pandemie”, arată sursa citată.

PLUS adaugă că există soluţii pentru o astfel de situaţie, dar că „este nevoie de curaj” pentru asumarea lor.

„Cea mai corectă soluţie din punct de vedere constituţional este instituirea de către preşedintele ţării, prin decret, a stării de urgenţă pentru doar câteva zile, atât timp cât este necesar pentru intrarea în vigoare a regulilor privitoare la starea de alertă. Nu înseamnă că rămânem blocaţi în casă. Dimpotrivă, pot fi stabilite aceleaşi restricţii care urmau să fie stabilite în cazul stării de alertă sau unele chiar mai puţin grave. Decretul preşedintelui este necesar pentru a crea contextul constituţional în care autorităţile pot lua astfel de măsuri. Dar o astfel de măsură necesită curajul din partea preşedintelui de a recunoaşte eşecul guvernului pe care l-a susţinut până acum, precum şi asumarea riscului de a fi criticat public de o parte a populaţiei care va înţelege într-o mai mică măsură aceste subtilităţi legislative”, se menţionează în comunicat. AGERPRES