Plastic vials containing tests for the coronavirus are pictured at a medical laboratory in Cologne, Germany, March 24, 2020, as the spread of the coronavirus disease (COVID-19) continues. Picture taken March 24, 2020. REUTERS/Thilo Schmuelgen

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 147 de cazuri noi

Chişinău, 14 mai. /MOLDPRES/. În ultimele 24 de ore, în Republica Moldova au fost procesate 1103 de teste, fiind confirmate 147 de cazuri de infecție cu noul coronavirus. În total, la ziua de astăzi, în ţară sunt înregistrate 5553 de cazuri, dintre care 3131 active. Anunțul a fost făcut joi, 14 mai, de Viorica Dumbrăveanu, ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, toate cazurile sunt cu transmitere locală. Cele mai multe cazuri de infectare au fost înregistrate în Chișinău – 41, Soroca – 25, Ceadâr-Lunga – 11, în stânga Nistrului – 9, Cahul – 8, Bălţi – 7. „Astăzi avem încă 52 de persoane vindecate, numărul total al acestora ajungând la 2228. De asemenea, 21 de pacienţi sunt supuşi ventilării mecanice, iar 269 sunt în stare gravă. În ultimele 24 de ore sunt înregistrate nouă decese cauzate de COVID-19, numărul total fiind de 194”, a relevat Dumbrăveanu.

La briefing a fost prezentă și Svetlana Lupu, reprezentantul MSMPS, care a informat cu privire la situaţia focarelor din Soroca şi Ceadâr-Lunga. „La Centrul de plasament temporar pentru persoanele cu dizabilităţi mintale din Bădiceni, Soroca, se procesează probele colectate, în prezent aici fiind confirmate 65 de cazuri. Echipa Centrului a fost consolidată medical, pacienţii fiind repartizaţi, după necesitate, la spitalele din Bălţi şi centrul raional. În ceea ce ţine de Spitalul din Ceadâr-Lunga – aici o parte din secţii care au trecut procedurile necesare de dezinfectare, cu participarea echipelor de rezervă, îşi vor relua activitatea. În Secţia de terapie mai sunt încă 20 de pacienţi care continuă tratamentul”, a spus Lupu.

La 15 mai expiră perioada în care a fost instituită starea de urgență şi autorităţile au anunţat că aceasta nu va fi prelungită. Totuşi, din cauza riscului sporit de infectare cu noul tip de coronavirus, regulile de protecție rămân în vigoare, iar restricțiile urmează a fi impuse sau relaxate în continuare nu de către Comisia pentru Situații Excepționale, ci de către Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică.

„Ca urmare a situaţiei epidemiologice şi necesităţii protejării vieţii şi sănătăţii oamenilor, a fost luată decizia de a institui stare de urgenţă în sănătate publică. Astăzi, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică s-a adresat, în condiţiile legislaţiei, preşedintelui Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică, care este prim-ministrul Republicii Moldova, cu solicitarea de a lua o decizie în acest sens”, a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit oficialului, această stare de urgenţă condiţionează în continuare măsuri de prevenire şi de control a răspândirii infecţiei de COVID-19, ceea ce presupune nu o relaxare, dar o adaptare a măsurilor restrictive, făcută în strictă conformitate cu legea. „Pericolul din partea infecţiei de coronavirus este încă mare, necesitatea de a respecta indicaţiile medicilor şi autorităţilor se menţine, iar durata acestora va depinde de evoluţia epidemiologică din ţară, aceste măsuri fiind revizuite periodic cu decizii, după caz, de relaxare sau înăsprire”, a conchis ministrul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale.