US Centers for Disease Control and Prevention (CDC), autoritatea SUA care se ocupă de controlul și prevenția bolilor transmisibile, a emis un nou ghid pentru oficialii de sănătate publică și pentru statisticieni, ghid potrivit căruia aproximativ o treime dintre persoanele infectate cu SARS-CoV-2 sunt asimptomatice.

CDC afirmă că, potrivit ”celei mai bune estimări”, 0,4% dintre persoanele care prezintă simptome de COVID-19 decedează.

În cazul persoanelor în vârstă de 65 de ani și peste, rata de deces este 1,3%. Pentru persoanele cu vârsta sub 49 de ani, rata de mortalitate este de 0,05% dintre pacienții simptomatici.

Potrivit ghidului, 3,4% dintre persoanele simptomatice vor necesita spitalizare. Proporția ajunge la 7,4% în cazul persoanelor de 65 de ani și mai în vârstă.

De asemenea, 40% dintre cazurile de transmitere a noului coronavirus au loc înainte de apariția simptomelor.

CDC avertizează că aceste estimări, realizate pe baza datelor strânse până pe 29 aprilie, se pot schimba, pe măsură ce se află mai multe despre COVID-19, iar informațiile furnizate sunt menite numai pentru planificare.

 

CINCI SCENARII ALE CDC

 

CDC a pus la punct cinci scenarii – de la cel mai grav la cel mai optimist. În cel mai grav dintre ele, CDC estimează o rată de deces de 1% dintre pacienții simptomatici, iar în cel mai optimist de 0,2%.

Un expert citat de CNN a respins aceste cifre. ”Deși majoritatea acestor date sunt rezonabile, rata mortalității este mult prea mică”, a declarat biologul Carl Bergstrom, de la University of Washington.

Bergstrom, expert în simulare computerizată, a declarat că numerele par să nu corespundă cifrelor din lumea reală.

”Estimările privind numărul infectaților din locuri precum New York City sunt departe de aceste estimări. Să ne amintim că numărul deceselor din New York City acum este mult mai mare decât cel la care ne-am aștepta dacă toți adulții și copiii din oraș ar fi infectați cu un virus similar gripei. Aceasta nu este gripă. Este COVID-19”, a subliniat Bergstrom.

”După cum văd eu lucrurile, ‘cea mai bună estimare’ este extrem de optimistă, iar scenariul cel mai pesimist este și el destul de optimist. Ar trebui luate în cazul scenarii mai pesimiste”, a atras atenția Bergstrom despre estimările CDC.

”Introducându-le ca parametri oficiali pentru estimări, CDC influențează modelele făcute de agențiile federale, dar și discursul științific în ansamblul său, pentru că vor exista presiuni pentru a folosi parametrii CDC de acum încolo”, a adăugat el.