Dr. Raed Arafat a clarificat astăzi, într-o conferință de presă, noțiunea de carantină a persoanelor, a cărei definiție, conformă cu regulamentul internațional sanitar, este prevăzută și în noul proiect de lege care pune în acord cu recomandările Curţii Constituţionale textele normative referitoare la carantină, izolare şi internarea obligatorie.

”Prin Proiectul de lege am vrut să abordăm problema mai general, nu este numai problema COVID. Este un proiect de lege care poate fi aplicat și în alte situații de risc biologic sau epidemiologic. Am încercat să fie cât mai clare acțiunile și cât mai clari termenii care au fost introduși în legea respectivă. (…) O definiție pe care va trebui să o explicăm este termenul carantina persoanelor. Acum are o definiție care este asemănătoare cu regulamentul internațional sanitar. Ea reprezintă o măsură de prevenire a răspândirii bolilor infecto-contagioase constând în separarea fizică a persoanelor sănătoase, suspecte de a fi infectate sau purtătoare a unui agent patogen de alte persoane în spații special desemnate de către autorități la domiciliu sau în locația declarată de către persoana carantinată. Deci carantina, de acum încolo, se va referi la persoanele care sunt sănătoase dar care pot fi expuse, pot fi în perioada de incubație etc. Iar termenul izolare reprezintă o măsură care constă în separarea fizică a persoanelor bolnave, cu o boală infecto-contagioasă sau a persoanelor purtătoare de un agent patogen în vederea monitorizării stării de sănătate, a aplicării unui tratament adecvat în scopul vindecării și reducerii gradului de contagiozitate. Și aici se vorbește în mod deosebit de internarea pacientului”, a declarat dr. Raed Arafat.

În ceea ce privește carantinarea persoanelor sănătoase care sosesc în România din zone cu risc epidemiologic ridicat, într-o astfel de situație decizia este luată de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, iar implementarea acesteia se va face de către Ministerul Sănătății și instituțiile subordonate care dau dispozițiile de carantinare pentru persoanele care intră în România din diferite țări, după cum a mai precizat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.