România, la cea de-a XXI-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Arte de la Cerveira

Participarea României la cea de-a XXI-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Arte de la Cerveira, cel mai vechi eveniment de acest tip cu funcţionare neîntreruptă din Portugalia, va fi marcată sâmbătă prin organizarea unei zile dedicate ţării noastre.

Potrivit unui comunicat al ICR, transmis miercuri AGERPRES, evenimentele programate în cadrul Zilei României vor începe la ora 10,00 cu atelierul „Tehnici şi materiale pentru sculptura în lemn”, susţinut de sculptorul Mircea Roman în faţa publicului prezent.

La ora 16,00, în Auditoriul Forumului Cultural din Cerveira, va avea loc proiecţia filmului „Duhul lăzilor trup” al regizorului Francisc Mraz, urmată, de la ora 17,00, de o discuţie cu Mircea Roman, condusă de curatoarea Helena Mendes Pereira.

Dezbaterea va avea loc în jurul temei „Între sacru şi martiriu: conexiuni româno-portugheze”/”Entre o grotesto e o sagrado: conexoes entre Portugal e Romenia”.

Totodată, inaugurarea lucrării „Sfântul Sebastian”, realizată de Mircea Roman special pentru a fi expusă la Bienala de la Cerveira, va avea loc pe „Scena Artelor”, de la ora 18,00.

Ziua României se va încheia cu recitalul pianistului Nicolae Dumitru, care va avea loc tot la Auditoriul Forumului Cultural din Cerveira începând cu ora 19,00. În cadrul Bienalei, mai este expusă şi o lucrare a pictoriţei Florentina Voichi.

* Mircea Roman este unul dintre cei mai importanţi sculptori români contemporani.

Format la Cluj în anii ’80, Mircea Roman este renumit pentru lucrările sale iconice, distinctive prin personajele hibrid-umane, arhaice şi totodată moderne şi prin tehnica sa specifică de lucru în lemn şi bronz.

În 1992, câştigă Marele Premiu la Trienala de la Osaka, devenind astfel singurul sculptor român care, până în prezent, a luat această distincţie.

* Nicolae Dumitru a studiat pianul la Academia Rusă de Muzică „Gnessin”, la clasa maestrului emerit Mihail Sayamov, sub conducerea căruia şi-a desăvârşit şi studiile postuniversitare.

În perioada petrecută în străinătate, a concertat ca solist al Filarmonicii Academice de Stat din Moscova, al Filarmonicii de Stat din Chişinău şi al Filarmonicilor din Nijni – Novgorod, Omsk, Novosibirsk, Belgorod, după întoarcerea în ţară, în ianuarie 2002, evoluând pe scenele principalelor filarmonici româneşti.

Bienala de Artă Contemporană de la Vila Nova da Cerveira este cea mai prestigioasă manifestare internaţională de arte plastice şi vizuale contemporane din Portugalia, având 42 de ani de funcţionare neîntreruptă. Organizatoarea manifestării, Fundaţia Bienal da Cerveira, a primit Premiul „Cel mai bun muzeu portughez” pentru anul 2019, acordat de Asociaţia Portugheză de Muzeologie (APOM). AGERPRES