Alianţa Română a Universităţilor Tehnice solicită o întâlnire pe tema proiectelor legilor Educaţiei cu ministerul

Alianţa Română a Universităţilor Tehnice (ARUT) solicită Ministerului Educaţiei o întâlnire oficială pentru a-şi prezenta propunerile la proiectele de lege ale învăţământului.

Potrivit ARUT, este necesară o preocupare „majoră” a decidenţilor şi a tuturor actorilor implicaţi – autorităţi naţionale, locale, universităţi, companii – pentru educaţia în domeniul Ştiinţelor Exacte, Ingineriei şi Tehnologiei şi Matematicii (Science, Technology Engineering, and Mathematics – STEM), în acord şi cu tendinţele la nivel european şi global.

„Ne aşteptăm, în consecinţă, la decizii strategice majore cum ar fi o alocare financiară suplimentară pentru universităţi şi/sau o stimulare efectivă a tinerilor să urmeze studiile în aceste domenii, inclusiv de ordin financiar sau cu privire la accesul şi sprijinul în carieră”, se arată într-un comunicat de presă al alianţei transmis marţi AGERPRES.

Totodată, ARUT solicită dezvoltarea şi implementarea unui program naţional de încurajare a elevilor din gimnaziu şi liceu să studieze ştiinţele exacte şi ingineria.

„Subliniem lipsa cronică la nivel naţional de resurse umane în domeniile matematicii, ştiinţelor exacte şi ingineriei. România traversează cea mai mare criză de resursă umană din istoria sa, care se va adânci în următorii 30 de ani. Fără o decizie strategică cu impact în viitorul apropiat şi mediu, România va rata şansa dezvoltării sale economice şi sociale”, susţin reprezentanţii ARUT.

Alianţa Română a Universităţilor Tehnice este constituită din Universitatea Politehnica din Bucureşti, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi, Universitatea „Politehnica” din Timişoara şi Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, care asigură pregătirea a peste 80.000 de studenţi din domeniul ştiinţe inginereşti.

Potrivit comunicatului, ARUT a participat „activ” la dezbaterile privind proiectul „România Educată”, considerând că doar prin dezbateri constructive şi propuneri oneste va rezulta o formă a legii învăţământului superior modernă şi flexibilă, care să întrunească o largă susţinere şi care să asigure o dezvoltare sustenabilă a sistemului de învăţământ superior şi a societăţi în ansamblul său.

„ARUT solicită un răspuns concret, coerent şi sistematic din partea autorităţilor, pe măsura crizei în care ne aflăm, inclusiv în ceea ce priveşte crearea cadrului legal adecvat în domeniul învăţământului universitar”, se arată în comunicatul alianţei. AGERPRES