Senat: Biroul permanent ar putea sesiza şi Comisia economică pentru raport la ordonanţa pentru energie

Biroul permanent al Senatului a amânat pentru luni decizia de a sesiza pentru raport la Ordonanţa privind energia şi Comisia economică, alături de Comisia pentru energie.

Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a solicitat Biroului permanent desemnarea comisiei pe care o conduce drept co-raportoare pentru Ordonanţa menţionată.

De asemenea, Biroul permanent a încuviinţat ca miercuri cele două comisii să lucreze într-o şedinţă comună pentru dezbateri pe marginea Ordonanţei privind energia prin care se extinde schema de plafonare a preţului pentru energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, instituţii publice şi unii operatori economici până la 31 august 2023.

Preşedintele Comisiei economice, Daniel Zamfir, a menţionat că Ordonanţa „a fost făcută în grabă şi are multe scăpări”, motiv pentru care va fi amendată. Comisia economică este sesizată pentru aviz, raportul urmând să fie acordat de Comisia de energie.

„Bugetul statului are nişte limite şi avem obligaţia să adoptăm o lege responsabilă, să prioritizăm acolo unde trebuie”, a spus Zamfir.

Istvan-Lorant Antal, preşedintele Comisiei de energie, singura sesizată pentru raport, a menţionat că amendamentele vor fi colectate şi analizate, începând de săptămâna viitoare, în cadrul şedinţelor pentru raport.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat pe 1 septembrie, la finalul şedinţei de Guvern în care a fost aprobată Ordonanţa de modificare şi completare a OUG 27/2022, că schema de plafonare şi de protecţie a populaţiei va fi extinsă până la 31 august 2023.

Potrivit Ordonanţei, preţul final facturat de către furnizorii de energie electrică este de maximum 0,68 lei/kWh, inclusiv TVA pentru clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este cuprins între 0-100 KWh şi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor casnici al căror consum mediu lunar este de maximum 255 kWh.

Pentru mediul economic şi instituţiile publice, energia electrică se facturează cu maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru 85% din consumul mediu lunar

Preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale este de maximum 0,31 lei/kWh în cazul clienţilor casnici şi maximum 0,37 lei/kWh pentru clienţii noncasnici.

Senatul este prima cameră sesizată pentru această ordonanţă. AGERPRES