Colaborare internațională în domeniul educației și cercetării: UTM și Universitatea Agricolă din China au semnat un Memorandum

Chişinău, 3 apr. /MOLDPRES/. Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM) a semnat astăzi un Memorandum de colaborare cu Universitatea Agricolă din China. Documentul prevede o cooperare bilaterală în domeniul educației și cercetării, transmite MOLDPRES.

La eveniment a participat ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, care a subliniat că Republica Moldova și China au semnat mai multe Acorduri de colaborare în sfera educației. „Cele două universități pregătesc cadre în domeniul agricol. Memorandumul semnat astăzi va întări relațiile de cooperare, va susține mobilitatea în educație și cercetare, desfășurarea proiectelor comune și buna pregătire a specialiștilor”, a spus Anatolie Topală.

La rândul său, Ambasadorul Republicii Populare Chineze la Chișinău, Yan Wenbin, a menționat că cele două instituții de învățământ au o istorie și o experiență vastă în științele agricole. „Semnarea acestui document este o realizare importantă. Totodată, acesta va duce la consolidarea și dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre China și Moldova. Memorandumul prevede efectuarea vizitelor bilaterale și o conlucrare eficientă în domeniu. Ambasada Republicii Populare Chineze la Chișinău va oferi tot sprijinul necesar în acest proces”, a afirmat Yan Wenbin.

Rectorul UTM, Viorel Bostan, a remarcat că evenimentul de astăzi va relansa colaborarea între cele două universități. „Prin semnarea acestui Memorandum, UTM va deveni mai vizibilă pe plan internațional. Totodată, documentul oferă oportunități pentru cadrele și studenții din cele două țări. Ne dorim să facem schimb de experiență, să învățăm, pentru a susține dezvoltarea domeniului. De asemenea, documente similare urmează a fi semnate cu universități din Italia și Franța”, a specificat Viorel Bostan.

Universitatea Tehnică din Moldova a fost fondată în anul 1964. În prezent, instituția are peste 12 mii de studenți, care își urmează studiile de licență, masterat sau doctorat la 11 facultăți. Universitatea are în componență trei institute de cercetare. La UTM activează 973 de cadre didactice.

Universitatea Agricolă din China este o instituție publică de cercetare din Beijing, specializată în agricultură, biologie, inginerie, medicină veterinară, economie și management. Instituția a fost înființată în anul 1995, prin fuziunea Universității Agricole și Universității de Inginerie Agricolă din Beijing. Aceasta este considerată una dintre cele mai importante instituții de cercetare agricolă din lume.