Guvernul francez impune restricţii şi suplimentează forţele de ordine după trei nopţi de violenţe

Violenţele provocate în Franţa după ce un adolescent a fost împuşcat mortal marţi de un poliţist după refuzul de a se supune unui control rutier au determinat guvernul să impună restricţii în transportul public, în timp ce sunt anulate multe concerte şi rezervări hoteliere, relatează vineri agenţiile AFP şi EFE.

Preşedintele Emmanuel Macron a plecat de la summitul european desfăşurat la Bruxelles fără a mai susţine o conferinţă de presă, pentru a conduce celula ministerială de criză.

După această reuniune, şefa guvernului, Elisabeth Borne, a anunţat desfăşurarea de forţe mobile suplimentare şi a blindatelor jandarmeriei pentru a stăpâni violenţele care au loc de trei nopţi în numeroase oraşe din Franţa.

„Evenimentele de mare amploare” vor fi anulate în toată ţară, pentru a avea mai multe forţe de ordine disponibile. De asemenea, autobuzele şi tramvaiele, adesea atacate de manifestanţii violenţi, nu mai circulă începând de la ora locală 21:00.

Preşedintele Macron a acuzat reţelele de socializare că alimentează această violenţă, astfel că a fost convocată vineri după-amiază o reuniune a guvernului cu reprezentaţii acestora pentru a le atrage atenţia asupra responsabilităţii ce le revine. Şeful statului a menţionat în special Snapchat şi TikTok, platforme pe care se organizează „adunări violente”.

Guvernul francez va consolida şi controalele vamale pentru a opri intrarea în ţară a produselor pirotehnice, iar ministrul justiţiei Eric Dupond-Moretti a emis un ordin ce interzice ieşirile minorilor pe timpul nopţii, le-a cerut părinţilor să-şi îndeplinească obligaţiile legale, riscând în caz contrar sancţiuni, şi a luat măsuri pentru „consolidarea audierilor imediate” ale persoanelor violente deferite instanţelor.

Adolescentul ucis, pe nume Nahel, în vârstă de 17 ani şi cu un cazier încărcat, a fost oprit de poliţişti la un control rutier la Nanterre, în regiunea pariziană. Neavând permis de conducere, el a încercat să se sustragă controlului şi a fost împuşcat de un poliţist, care acum este cercetat penal.AGERPRES