Tema Energy va contesta în instanţă sancţiunea din partea Consiliului Concurenţei, pe care o consideră neîntemeiată

Compania Tema Energy respinge ferm concluziile la care a ajuns Consiliul Concurenţei în urma investigaţiei care a vizat compania, precizând că va apela la toate căile legale pentru a-şi dovedi nevinovăţia.

„Menţionăm că este pentru prima dată când societatea Tema Energy SA face obiectul unei sancţiuni contravenţionale aplicate de către Consiliul Concurenţei. Ne exprimăm consternarea faţă de concluziile Consiliului Concurenţei, având în vedere argumentele, probele şi faptele transmise de către societate ca răspuns la toate întrebările şi problematicile ridicate pe parcursul investigaţiei. Tema Energy a cooperat pe deplin cu autoritatea de concurenţă pe parcursul investigaţiei, inclusiv pe parcursul inspecţiei inopinate, punând la dispoziţie toate documentele şi informaţiile solicitate”, se arată într-un comunicat al companiei transmis luni AGERPRES.

Potrivit sursei citate, obiectul investigaţiei Consiliului Concurenţei a avut la bază o sesizare din partea unei alte societăţi participante la procedura de achiziţie publică organizată în perioada 2020-2021, având ca obiect activităţi de proiectare şi execuţie pentru realizarea unui obiectiv de investiţii la nivelul MAI, şi a vizat participarea mai multor companii, printre care şi Tema Energy.

Tema Energy precizează că pentru faptele care au făcut obiectul sesizării nu a fost reţinută de către Consiliul Concurenţei niciun fel de încălcare de către Tema Energy a normelor de concurenţă. Potrivit reprezentanţilor companiei, comportamentul Tema Energy SA în cadrul procedurii – în urma căreia a şi fost atribuit contractul de achiziţie publică pentru realizarea obiectivului de investiţii la nivelul MAI – a fost considerat corect şi legal potrivit regulilor de concurenţă.

În schimb, Consiliul Concurenţei a decis să extindă în urmă cu doar câteva luni investigaţia iniţială şi asupra altor aspecte, ce nu privesc comportamentul Tema Energy raportat la obiectul iniţial al investigaţiei, şi să aplice o amendă contravenţională societăţii pe acest capăt nou de acuzare, subliniază sursa citată.

„Societatea noastră a colaborat cu Consiliul Concurenţei în aceşti doi ani de la iniţierea investigatiei, pe deplin şi fără a avea nimic de ascuns. În opinia noastră şi a casei de avocatură DLA Piper, care ne-a reprezentat în faţa Consiliului, Tema Energy este nevinovată. În ciuda pledoariilor avocaţilor, susţinute de dovezi şi jurisprudenţă, Consiliul Concurenţei nu constată că Tema Energy nu era, la acel moment, şi nu este nici în momentul de faţă, concurent în raport cu societăţile Dataware şi Kontron (fostul S&T). Mai mult, raportul cuprinde numeroase analogii şi concluzii lipsite de logică, fiind în ansamblul lui confuz şi pe alocuri chiar rău-voitor. Deşi este un caz clar, şi pe care l-am explicat foarte bine şi argumentat, totuşi reprezentanţii Consiliului nu au reuşit să îl înţeleagă. Motiv pentru care suntem decişi să ne adresăm instanţelor de judecată pentru a ne demonstra nevinovăţia”, a declarat Mihai Manole, managing partner la Tema Energy SA.

Conform informării Consiliului Concurenţei, amenda aplicată Tema Energy este în cuantum de 2,17 milioane de lei, reprezentând 3,4% din cifra de afaceri realizată în anul 2022.

Decizia Consiliului Concurenţei nu este definitivă, iar Tema Energy intenţionează să o conteste în instanţă, urmând ca aceasta să hotărască, printr-o hotărâre definitivă, legalitatea şi temeinicia acestei decizii în privinţa companiei.

„De asemenea, dorim să precizăm faptul că Tema Energy este implicată în mod activ în asigurarea conformităţii activităţilor sale de business cu normele de concurenţă. În acest sens, Tema Energy a implementat în mod regulat un program intern de conformare cu normele de concurenţă, instruiri periodice ale personalului şi a întreprins numeroase demersuri inclusiv pentru a preîntâmpina încheierea de înţelegeri anticoncurenţiale de către partenerii săi comerciali prin organizarea de acţiuni de diseminare a normelor de concurenţă către aceştia”, se mai arată în comunicat.

Tema Energy este o societate cu capital privat integral românesc, înfiinţată în anul 2002. Compania a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de aproximativ 13 milioane de euro şi un profit net de peste 1,6 milioane euro. Tema Energy este unul dintre cei mai mari integratori de sisteme şi soluţii de inginerie din România.

Consiliul Concurenţei a anunţat, luni, că a sancţionat companiile Dataware Consulting, Kontron Services România şi Tema Energy cu amenzi în valoare totală de aproximativ 20,5 milioane lei (aproximativ 4,1 milioane euro), pentru participarea cu oferte trucate la licitaţia organizată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pentru realizarea centrului de furnizare de servicii electronice.

Conform unui comunicat remis, luni, AGERPRES, amenzile au fost aplicate astfel: Dataware Consulting – 2,321 milioane lei, Kontron Services România – 16,023 milioane lei şi Tema Energy – 2,169 milioane lei. AGERPRES