Cojan (CNAS): Starea de sănătate a populaţiei nu se va îmbunătăţi până nu ne modificăm comportamentul

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Adela Cojan, a declarat, miercuri, că, oricât de mulţi bani s-ar investi în sistemul medical, starea de sănătate a populaţiei nu se va îmbunătăţi dacă nu se modifică stilul de viaţă.

„Oricât de mulţi bani am investi în sănătate, până nu ne modificăm stilul de viaţă, până nu ne modificăm comportamentul alimentar, modul de a petrece timpul liber, factori de risc legaţi de profesie, expunerea la consumuri nesănătoase de alcool, tutun, droguri, până nu se implementează aceste programe de prevenţie care să şi arate rezultatele, practic, starea de sănătate a populaţiei, luând la nivel macro, nu se va putea îmbunătăţi. (…) Până nu modificăm comportamentul uman în legătură cu menţinerea sănătăţii, tabloul morbidităţii şi mortalităţii în ţara noastră nu va putea cunoaşte îmbunătăţiri”, a afirmat Cojan, la conferinţa „Speranţa de viaţă sănătoasă şi productivitatea în economie: problema României”.

Potrivit acesteia, CNAS finanţează derularea a 15 programe naţionale de sănătate curative care au fost introduse în urmă cu 10 – 15 ani.

Anul trecut, din Fondul Naţional de Asigurări de Sănătate aproximativ 22% din bani s-au orientat către decontarea medicamentelor şi materialelor sanitare pentru pacienţii incluşi în Programul de boli cardiovasculare.

„Tot anul trecut în cadrul Programului naţional curativ pentru tratamentul cancerelor am avut incluşi 183.000 de pacienţi. În cazul acestui program, pe lângă faptul că decontăm toate acele molecule noi, decontăm şi serviciile de radioterapie. A fost o creştere şi o îmbunătăţire a accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie. Am reuşit să contractăm servicii cu 37 centre de radioterapie în toată ţara. Un număr de 21 centre se află în mediul privat şi 16 în sectorul public”, a arătat medicul.

Adela Cojan a menţionat în Programul de decontare a medicamentelor pentru tratamentul pacienţilor cu diabet zaharat sunt incluşi 1,5 milioane de pacienţi, iar în Programul de dializă 16.000.

„Pentru sistemul asigurărilor sociale de sănătate, sectorul spitalicesc reprezintă aproape jumătate. Este cel mai mare consumator de resurse”, a explicat preşedintele CNAS. AGERPRES