World Vision România: Patru din zece adolescenţi din comunităţile dezavantajate nu au fost niciodată în tabără

Mai mult de patru din zece adolescenţi nu au mers niciodată într-o tabără, arată un sondaj recent realizat de World Vision România printre 400 de adolescenţi de la sate şi din comunităţi dezavantajate din mediul urban.

Potrivit unui comunicat de presă remis marţi AGERPRES de World Vision România, lipsa de activităţi pe timp de vară poate avea consecinţe semnificative asupra sănătăţii mintale a tinerilor.

„În acelaşi sondaj al fundaţiei, şapte din zece adolescenţi au spus că se simt singuri sau foarte singuri în perioada vacanţei de vară. World Vision România lansează campania ‘Summer of Firsts’, prin care îşi doreşte să trimită cât mai mulţi adolescenţi din programul ‘Vreau în clasa a 9-a’ în prima lor tabără”, se arată în comunicat.

Sursa citată menţionează că „43,2% dintre adolescenţii români din comunităţile dezavantajate nu au mers niciodată într-o tabără”. Dintre cei care au fost, 10% nu-şi mai amintesc când au mers ultima dată pentru că erau prea mici, arată rezultatele sondajului World Vision România „Vacanţa de vară a tinerilor din mediile vulnerabile din România”.

„Şi vacanţele alături de familie sunt un lux pentru mulţi dintre adolescenţii respondenţi. Aproape jumătate dintre aceştia (44,2%) spun că nu au avut parte de o astfel de experienţă nici la mare, nici la munte. Consecinţele lipsei de activităţi de recreere se reflectă şi în sănătatea mintală a tinerilor. Peste 30% dintre adolescenţi spun că se plictisesc mult sau foarte mult în vacanţa de vară. În acelaşi timp, un procent alarmant de 70,4% afirmă că se simt singuri sau foarte singuri în această perioadă. Datele devin şi mai îngrijorătoare când aflăm că 75,1% dintre adolescenţii chestionaţi au prieteni sau colegi care nu au mers niciodată într-o tabără de vară. Aşadar, vorbim de un fenomen extrem de des întâlnit în rândul familiilor vulnerabile”, spune comunicatul.

Directorul executiv World Vision România, Mihaela Nabar, a declarat că „taberele joacă un rol esenţial în dezvoltarea adolescenţilor”, contribuind la formarea abilităţilor sociale, creşterea încrederii în sine şi la îmbunătăţirea stării de bine.

„Contactul direct cu natura şi timpul petrecut cu alţi copii de vârsta lor îi ajută să gestioneze stresul, să-şi îmbunătăţească relaţiile interpersonale şi să dezvolte rezilienţă. Într-un context în care tot mai mulţi adolescenţi se simt izolaţi şi fără oportunităţi de-a experimenta direct cu lumea înconjurătoare, taberele le oferă o şansă vitală de a învăţa şi de a se dezvolta într-un mediu diferit de cel şcolar sau familial”, a mai spus Mihaela Nabar.

World Vision îşi propune să trimită în tabără 1.000 de adolescenţi din programul „Vreau în clasa a 9-a”. AGERPRES