Peste 200.000 de certificate de cazier judiciar emise on-line, în primele 7 luni de la operaţionalizarea platformei MAI

Peste 200.000 de certificate de cazier judiciar au fost emise, în format on-line, în primele 7 luni de la operaţionalizarea platformei Ministerului Afacerilor Interne (MAI) destinate acestui serviciu.

Până în prezent 230.000 de români şi-au făcut cont pe HUB-ul de servicii al MAI.

„Prin implementarea serviciului public de obţinere online a certificatului de cazier judiciar Ministerul Afacerilor Interne pune nevoile reale ale cetăţeanului în centrul digitalizării. Astfel, nu mai este necesară deplasarea cetăţenilor la ghişeu, iar relaţia lor cu ministerul se desfăşoară prin câteva click-uri”, informează un comunicat al MAI transmis, miercuri, AGERPRES.

Platforma dedicată acestui serviciu, hub.mai.gov.ro, poate fi accesată prin crearea unui cont validat la o secţie de poliţie sau prin contul de pe ghişeul.ro, situaţie în care nu mai este necesară validarea de către o unitate de poliţie.

„Peste 2,7 milioane de accesări au fost înregistrate, până la acest moment, pe HUB-ul MAI fiind generate aproape 15.000 caziere rutiere, 72.570 accesări pentru consultarea istoricului sancţiunilor rutiere, iar aproximativ 625.000 persoane s-au programat în vederea obţinerii paşaportului”, arată sursa citată.

Cel mai folosit dispozitiv pentru accesarea platformei rămâne, în continuare, telefonul mobil, cu peste 2,1 milioane de accesări.

În prezent doar cetăţenii români, persoane fizice, fără antecedente penale, pot obţine certificatul de cazier judiciar în format on-line.

Pentru obţinerea paşapoartelor simple electronice/simple temporare se pot face programări on-line pe platforma hub.mai.gov.ro/epasapoarte, fiind totodată oferită posibilitatea verificării în timp real a statusului cererii de emitere a paşaportului simplu electronic.

Ministerul Afacerilor Interne intenţionează să dezvolte programe de digitalizare şi alte servicii publice electronice care să ofere tuturor cetăţenilor posibilitatea unei relaţionări directe şi rapide, fără a fi necesar un efort suplimentar sau un drum la unul dintre ghişeele aparţinând structurilor MAI. AGERPRES