Pachetul „Spor pentru Moldova”, susținut de Parlament în prima lectură

Chişinău, 5 oct. /MOLDPRES/. Parlamentul a rectificat, în ședința de astăzi, bugetul de stat pentru a include măsurile prevăzute în pachetul „Spor pentru Moldova”, anunțat de Guvern. Pachetul se referă la finanțarea unor proiecte de dezvoltare, majorări salariale și sporuri suplimentare pentru circa 170 de mii de cetățeni din diverse domenii de activitate, informează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.

Șeful Executivului a menționat că războiul brutal al Federației Ruse împotriva Ucrainei continuă să aibă impact asupra țării noastre. Cu toate acestea, Guvernul rămâne concentrat pe creșterea volumului de investiții, stimularea activității întreprinderilor și, în mod special, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor.

Rectificarea bugetară se ridică la circa 1,65 miliarde de lei, iar cele mai mari alocări de resurse financiare suplimentare vizează plăți unice și majorări salariale pentru care vor fi alocate 846,9 milioane de lei. Urmează a fi majorate salariile medicilor și asistenților medicali din instituțiile finanțate bugetar. Profesorii din toate instituțiile de învățământ vor primi o plată unică de 5000 de lei, iar cadrele non-didactice – 3000 de lei. De o plată unică de 5000 de lei vor beneficia polițiștii și carabinierii, angajați ai Ministerului Afacerilor Interne. Totodată, salariile a circa 1 700 de oameni de cultură vor crește în medie cu 25%. De creșteri salariale vor beneficia și toți angajații din sistemul justiției, în afară de judecători și procurori.

„Judecătorii mai datorează societății acest efort de autocurățare și eliminare a corupției. Cei care vor trece vettingul, mă refer la judecători și procurori, vor beneficia, de asemenea, de o majorare salarială de 20%”, a spus premierul Dorin Recean.

Suplimentar, vor fi alocate 100 de milioane de lei pentru reparația drumurilor, 300 de milioane de lei pentru proiectele de dezvoltare a satelor și orașelor și pentru Programul „Satul european”, precum și 100 de milioane de lei drept spor pentru agricultură. Alte 352 de milioane de lei vor fi alocate în vederea acoperirii cheltuielilor pentru energia electrică și căldura consumată de școli, grădinițe, spitale și alte instituții bugetare.