Misiunile pompierilor ieșeni din perioada 27 – 30 octombrie 2023

În ultimele 72 de ore, echipajele de salvatori din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași, cu mijloacele tehnice destinate stingerii incendiilor, recuperării și salvării persoanelor din medii ostile vieții, precum și pentru acordarea primului ajutor calificat, au acționat la 116 evenimente, dintre care amintim:

7 intervenții pentru stingerea incendiilor:

4 misiuni pentru stingerea incendiilor de vegetație uscată, în localitățile Satu Nou, comuna Belcești (au ars 2 hectare de vegetație uscată); Bălteni, comuna Probota (au ars 30 de hectare de vegetație uscată); Vorovești, comuna Voinești (au ars 1500 de metri pătrați de vegetație uscată) și Valea Adâncă, comuna Miroslava (au ars 10 metri pătrați de vegetație uscată), având drept cauză folosirea focului deschis în spații deschise.

1 intervenție pentru stingerea incendiului la gospodăriile populației în localitatea Vânători, comuna Popricani, având drept cauză un scurtcircuit electric. A ars acoperișul pe o suprafață de aproximativ 50 de metri pătrați. Pe timpul incendiului nu au fost înregistrate victime, fiind înregistrate doar pagube materiale.

1 intervenție pentru stingerea unui incendiu produs la un autoturism, în municipiul Iași. Cauza probabilă de producere a incendiului au fost scurgerile de combustibil.

1 misiune pentru stingerea unui incendiu produs la o trotinetă electrică, în municipiul Iași, în data de 30 octombrie a.c., la ora 03:17. Cauza probabilă de producere a incendiului a fost un cablu electric defect.

3 misiuni la accidente rutier:

în data de 27.10.2023, la ora 08:00, Punctul de lucru Hârlău a acționat în localitatea Pârcovaci, unde un autoturism a rupt un gard și a intrat în colțul unei case. În urma accidentului a rezultat o victimă, barbat, în vârstă de 50 de ani, încarcerată. După descarcerarea acesteia, victima nu a răspuns manevrelor de resuscitare fiind declarată decedată, la locul solicitării.

în data de 27.10.2023, la ora 14:00, Detașamentul de Pompieri Târgu Frumos a intervenit în localitatea A.I. Cuza, pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier în care au fost implicate un autoturism și o autoutilitară, fără victime înregistrate.

în data de 29.10.2023, la ora 18:05, Detașamentul de Pompieri Târgu Frumos a intervenit în localitatea Războieni, pentru asigurarea măsurilor specifice la un accident rutier în care au fost implicate două autoturisme, fără victime înregistrate.

92 de cazuri SMURD, pentru acordarea primului ajutor și transportarea la spital a persoanelor rănite ori cu probleme medicale grave.

10 alte misiuni:

5 intervenții pentru asigurarea măsurilor specifice la:

la un cablu de electricitate căzut pe partea carosabilă, în municipiul Iași, strada Mitropolit Varlaam.

la un copac căzut pe partea carosabilă, în municipiul Iași, strada Podu de Pitră.

meciul de fotbal dintre CS Știința Miroslava și Bucovina Rădăuți.

la o țeavă de gaz fisurată în municipiul Iași, strada Cerchez.

la o instalație de alimentare cu gaz natural al unui obiectiv, în municipiul Iași, Calea  Chișinăului.

2 misiuni pentru deblocarea ușilor de acces în vederea facilitării echipajelor medicale.

2 misiuni pentru transportul persoanelor supraponderale.

1 recunoaștere în teren la un obiectiv din zona de competență, în vederea asigurării și desfășurării în condiții de operativitate și eficiență a operațiunilor de intervenție în cazul producerii unor situații de urgență.

4 activități de control și informare preventivă:

În perioada menționată, inspectorii de prevenire din cadrul ISU Iași au efectuat 4 controale pe linia prevenirii și stingerii incendiilor la obiective din județul Iași.

Pe timpul verificărilor, pompierii au efectuat și instruirea de specialitate cu reprezentanții obiectivului.

Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Mihail Sturdza” al județului Iași va continua activitățile orientate spre siguranța cetățenilor, cu accent pe prevenirea situațiilor de urgență și gestionarea operativă a evenimentelor care pun în pericol viața semenilor sau bunurile materiale ale acestora.

Nu uitați! Informații despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro