Ciucă: Există disensiuni în coaliţie, dar acestea conduc spre o decizie care asigură stabilitate şi echilibru

Preşedintele Senatului, liderul PNL Nicolae Ciucă, a afirmat, miercuri, că există disensiuni între PNL şi PSD în coaliţie, dar că acestea conduc spre o decizie care asigură stabilitatea şi echilibrul ţării.

„S-a realizat acest construct între centru-dreapta, PNL, şi centru-stânga, PSD, din responsabilitatea de a asigura stabilitatea şi echilibrul ţării. (…) Pentru astfel de construcţie politică există ideologii, doctrine şi abordări specifice fiecărui partid în parte. Există disensiuni, dar eu apreciez că aceste disensiuni practic conduc spre ceea ce înseamnă în final o decizie care să asigure rostul acestei coaliţii stabilitatea şi echilibrul”, a spus, Ciucă la Foreign Investors Summit 2023.

El a explicat că în întâlnirile internaţionale „toţi partenerii apreciază foarte mult această maturitate şi responsabilitate politică a liderilor partidelor din România”.

„Practic, suntem un partener cât se poate de credibil (…) pentru toţi partenerii noştri strategici. România şi-a demonstrat rolul de pivot în regiunea Mării Negre, un pivot al democraţiei al stabilităţii, al echilibrului economic, dar cred că este foarte important, pentru perioada care urmează, atât în regiune cât şi în Uniune, şi sperăm (…) nu peste mult timp, în cadrul Organizaţiei de Cooperare şi Dezvoltare Economică, România să devină un pivot de dezvoltare economică. România este una dintre puţinele ţări din Europa care are tot ce-i trebuie. Ne-a dăruit Dumnezeu tot ce avem nevoie, avem resurse de toate felurile. Ceea ce ne mai trebuie este înţelepciunea şi curajul să le folosim, astfel încât să putem să ne înscriem pe această linie de dezvoltare economică. Toate acestea sunt sunt posibile, dacă (…) decidenţii politici şi investitorii asigură încrederea unora în ceilalţi, stabilitate fiscal-bugetară şi predictibilitate”, a adăugat Ciucă.

Potrivit liderului PNL, „binomul – decidenţi politici, investitori străini şi autohtoni – îşi aduc contribuţia la tot ceea ce înseamnă bunăstarea şi prosperitatea cetăţenilor români şi evoluţia şi dezvoltarea României în deplinătatea sa”.

Ciucă a subliniat că în 2024 va fi menţinută aceeaşi fiscalitate şi va fi demarat dialogul pentru elaborarea unui nou Cod fiscal.

„Orice intervenţie în momentul de faţă pe fiscalitate bulversează absolut orice. (…) Nu se va întâmpla ca fiscalitatea să fie modificată în 2024. Aşa cum am discutat în întâlnirile anterioare şi cu reprezentanţi investitorilor străini şi cu reprezentanţii sectorului de business, patronatului din România, pentru îndeplinirea jalonului din PNRR care urmează să facă obiectul unei decizii pentru anul 2025 va fi nevoie de dialog, (…) care să analizeze toate detaliile legate de ceea ce va însemna un nou Cod fiscal, care (…) trebuie aşezat pentru a putea să producă efecte pe termen mediu şi lung”, a declarat Ciucă.

Liderul PNL a punctat că măsurile care vor fi luate „trebuie să producă efecte pentru toată lumea”.

„Să producă efecte şi pentru bugetul de stat (mă refer la cheltuielile de la bugetul de stat), să producă efecte şi pentru mediul de business, să producă efecte şi pentru pensionari şi pentru clasa de mijloc. Deci este absolut necesar să asigurăm acest echilibru al măsurilor, astfel încât să ţinem totuşi cont că singura modalitate prin care putem să colectăm resurse la buget (…) sunt investiţiile. Banii sunt singurii care aduc bani. Nu ştiu altă formulă prin care putem să aducem bani la buget. Banii înseamnă investiţii”, a mai spus Ciucă.

El a mai explicat că, potrivit ultimei analize a Băncii Naţionale, „temporizarea creşterii economice s-a datorat conflictului din Ucraina, în mod aparte”.

„De aici ne-am confruntat cu o scădere a consumului, o scădere a industriei şi, desigur, o creştere a preţurilor. Totuşi s-a discutat şi se discută despre reconstrucţia Ucrainei prin poziţionarea noastră geografică şi prin tot ceea ce înseamnă relevanţa strategică a Portului Constanţa, a fluviului Dunărea şi a celei mai scurte distanţe către zona de conflict. România, alături de dumneavoastră, poate să proiecteze un plan consolidat pentru reconstrucţia Ucrainei, pentru prepoziţionarea tuturor facilităţilor necesare ca atunci când conflictul se va fi încheiat să demareze procesul de reconstrucţie. Asta se poate întâmpla cel bine de aici, din România, iar deschiderea este totală din partea noastră. (…) Vă rog să aveţi încredere în potenţialul României, în oportunităţile de business din ţara noastră, în dialog deschis şi identificarea soluţiilor împreună cu decidenţii politici, cu Guvernul României şi continuaţi să investiţi în România pentru că merită”, a transmis Ciucă investitorilor. AGERPRES/