Proiectul ”Inima Artificială Mavis” a primit încă o distincţie importantă

Proiectul ”Inima Artificială Mavis”, elaborat de un grup de studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi, a primit Diploma de Excelenţă în cadrul Romanian Healthcare Awards 2023, la secţiunea „Inovaţia Medicală a Anului”.

Inima artificială a fost concepută şi realizată, în cursul acestui an, de 30 de studenţi de la Facultatea de Bioinginerie Medicală şi de la Facultatea de Medicină, aflaţi sub coordonarea drd. Alexandru Pleşoianu, în cadrul Centrului de Inovare şi Transfer Tehnologic MAVIS.

Inima artificială creată de studenţii de la UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi poate funcţiona, fără întrerupere, 100 de ani. Acest proiect elaborat de studenţii ieşeni a participat la o competiţie internaţională organizată în SUA, „Heart Hacktaon”, unde a fost premiată pentru „cea mai avansată inimă artificială”.
Proiectul „Inimii artificiale MAVIS” a beneficiat de o sponsorizare de 1.000 de euro şi de susţinerea Universităţii de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi pentru participarea la concursul din SUA. De asemenea, pentru dezvoltarea întregului proiect MAVIS, cei de la UMF Iaşi au alocat 6,5 milioane de lei.

„MAVIS (Managementul vârstnicului şi îmbătrânirii sănătoase – n.r.) este un proiect unicat. Este singurul centru de transfer tehnologic înfiinţat la o universitate de medicină şi farmacie din România. Este un proiect destul de important pentru că rolul lui este să transforme o cercetare medicală şi o idee, poate un brevet, să o ducă în practică astfel încât să fie aplicată pacienţilor, să fie vândută, să fie folosită de utilizatorii din sistemul de sănătate”, a declarat conf. univ. dr Ionuţ Nistor, directorul Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS.

Acesta a explicat că MAVIS este o platformă prin intermediul căreia cercetătorii din cadrul UMF „Gr. T. Popa” din Iaşi îşi pot desfăşura activitatea, iar cei interesaţi pot să investească şi să crească astfel de idei creative.
„Unul din lucrurile importante în cadrul Centrului Tehnologic este cercetarea interdisciplinară. Le punem cercetătorilor infrastructura universităţii, pot intra în contact cu neurochirurg, chirurg generalist, medic de terapie intensivă, lucru care poate să modifice ideea iniţială, inovarea şi inovaţia, îl punem în contact cu potenţial pacient sau utilizator final, cu inginer din cadrul Facultăţii de Bioinginerie. Deci, este o abordare multidisciplinară la care se adaugă potenţialul finanţatorului şi sursa de refinanţare care te poate ghida la rândul său cum să construieşti un proiect, cum să argumentezi ştiinţific ideea, pentru a creşte ideea iniţială”, afirmă dr. Ionuţ Nistor.

În opinia directorului Centrului de Transfer Tehnologic MAVIS, în România sunt două probleme majore – ideea de inovare şi finanţarea cercetării.

„Una dintre ele e finanţarea foarte slabă pentru domeniul cercetării în general, nu neapărat pentru domeniul cercetării medicale. A doua problemă importantă este absenţa spre minima existenţă a ideii de inovare, din diverse motive. De aceea, Centrul de Cercetare şi Transfer Tehnologic are rolul să lege partea de business, de pharma, de privat, de utilizatorul final, de universitate, astfel încât să poţi să încurajezi şi să ghidezi un cercetător cu o idee extraordinar de validă pentru piaţă, să înfiinţeze un start up, să îţi pună în practică ideea de cercetare”, a afirmat dr Ionuţ Nistor.

Acesta vede viitorul medicinei cu foarte multe dispozitive purtate de pacient care permit un acces la informaţia medicală rapid şi de o calitate foarte bună.

„Inteligenţa Artificială va fi ca o unealtă înglobată în practicarea medicinei, cum este, de exemplu, în cazul valorilor tensiunii arteriale a unui pacient, valori care sunt trimise direct pe telefon pentru o monitorizare la distanţă şi o analiză mult mai rapidă a imaginilor din zona de investigaţii, diagnosticare. Cu siguranţă, toţi medicii într-un timp foarte scurt vor avea o unealtă de inteligenţă artificială care îi va ajuta să fie doctori mai buni. Va fi, la fel cum avem toţi în momentul de faţă, ca un telefon smart în buzunar”, a mai spus dr. Ionuţ Nistor. AGERPRES