Armata israeliană înaintează în centrul Fâşiei Gaza

Tancurile israeliene au avansat joi adânc în interiorul unui oraş din partea centrală a Fâşiei Gaza, după mai multe zile de bombardamente neîncetate care au forţat zeci de mii de palestinieni deja strămutaţi să fugă într-un nou exod, transmite Reuters.

Aceste persoane care fug din districtele Nusseirat, Bureij şi Maghazi se îndreaptă către sud sau spre vest în direcţia oraşului Deir al-Balah de pe coasta mediteraneană deja copleşit de refugiaţi palestinieni, unde aceştia se aglomerează în tabere improvizate în grabă.

„Peste 150.000 de oameni – copii mici, femei cu bebeluşi, persoane cu handicap, vârstnici – nu au unde să meargă”, a avertizat principala organizaţie a ONU cu operaţiuni în Fâşia Gaza, UNRWA, citată de agenţia DPA.

Conform acestei organizaţii, circa 40% din populaţia de circa 2,3 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza este în prezent ameninţată de foamete. „Fiecare zi este o luptă pentru supravieţuire, pentru găsirea de alimente şi apă”, a scris pe reţeaua socială X directorul UNRWA, Thomas White. „Realitatea este că avem nevoie de mai mult ajutor. Singura speranţă rămâne un armistiţiu umanitar”, a remarcat oficialul ONU.

Israelul afirmă că permite accesul pentru suficiente ajutoare umanitare în enclava palestiniană asupra căreia a impus o blocadă totală şi acuză, de o parte, organizaţiile ONU că nu reuşesc să distribuie ajutoarele, şi pe de altă parte Hamas că fură din ele. De partea lor, organizaţiilor umanitare atrag atenţia că transportul şi distribuirea ajutoarelor umanitare sunt foarte dificile în condiţiile în care ostilităţile continuă.

Israelul şi-a intensificat ofensiva terestră împotriva grupării Hamas cu puţin timp înainte de Crăciun, în pofida apelurilor aliatului său apropiat, Statele Unite, de a diminua intensitatea operaţiunilor militare la sfârşit de an. Armata israeliană urmăreşte anihilarea acestei grupări care a ucis circa 1.200 de persoane şi a luat 240 de ostatici pe 7 octombrie într-un atac surpriză în sudul Israelului. De atunci, campania militară israeliană în Fâşia Gaza a provocat 21.320 de morţi şi 55.603 de răniţi, majoritatea femei şi copii, conform ultimului bilanţ comunicat joi de guvernul condus de gruparea Hamas.

Pe de altă parte, Israelul a calificat joi drept „ridicol” un raport al ONU despre încălcările grave ale drepturilor omului comise de armata israeliană şi de coloniştii evrei în Cisiordania ocupată, relatează agenţia EFE.

Potrivit respectivului raport, armata israeliană şi coloniştii evrei au ucis începând cu 7 octombrie cel puţin 300 de palestinieni (dintre care 79 de copii) în Cisiordania, au operat arestări ilegale şi au maltratat deţinuţi.

„Abolut ridicol”, a reacţionat faţă de acest raport purtătorul de cuvânt din cadrul Biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu, Tal Heinrich. Acesta a acuzat ONU că documentul elaborat nu a avut în vedere ameninţările cu care se confruntă forţele israeliene în zone din Cisiordania ocupată, precum Iudeea şi Samaria, unde acţionează pentru „a menţine acest front cât mai liniştit posibil”.AGERPRES