”Sprijin deplin” al principalului sindicat agricol din Franţa pentru fermierii germani care protestează

Cel mai important sindicat al fermierilor francezi (FNSEA) îi susţine pe fermierii germani care protestează în prezent împotriva politicii agricole a Berlinului, a declarat miercuri preşedintele FNSEA, Arnaud Rousseau, informează AFP.

Ca urmare a unei decizii a Curţii Constituţionale cu privire la regulile bugetare, Guvernul german a decis să reducă subvenţiile pentru motorina utilizată de vehiculele agricole. În cele din urmă, Berlinul a fost forţat să renunţe la ideea eliminării dintr-o dată a acestor subvenţii, în favoarea unei eliminări graduale, fără a-i convinge totuşi pe fermierii germani, care, începând de luni, protestează prin blocarea autostrăzilor din toată ţara cu convoaie de tractoare.

„Noi îi sprijinim în totalitate”, a declarat Arnaud Rousseau la o întâlnire cu presa, ocazie cu care a numit Uniunea Fermierilor Germani (DBV), care a iniţiat acţiunile de protest, drept „sindicat geamăn”.

Preşedintele FNSEA a făcut o paralelă cu situaţia din Franţa, unde Guvernul a vrut să elimine o facilitate fiscală care permite scăderea costurilor cu carburantul pentru tractoare. Negocierile purtate în luna iunie a anului trecut cu Guvernul de la Paris au permis conservarea unei părţi din această facilitate, precum şi prelungirea perioadei în care aceasta va fi redusă şi de asemenea au obţinut unele despăgubiri, a subliniat Arnaud Rousseau.

„Dialogul pus la punct de Guvern a permis evitarea capcanelor întâmpinate în prezent în Germania”, a apreciat Rousseau.

Mai multe ţări europene s-au confruntat în ultimele luni cu proteste ale fermierilor, care au avut la bază diferite motive.

În Ţările de Jos, un partid al fermierilor, care era împotriva unui plan care viza limitarea emisiilor de azot în principal prin reducerea şeptelului, a recurs la o intrare în forţă în Senat în cursul lunii martie.

În Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, producătorii agricoli au protestat de mai multe ori împotriva afluxului de grâu şi alte produse agroalimentare provenite din Ucraina, care sunt scutite de la plata taxelor vamale de la debutul războiului cu Rusia.

În Franţa, nemulţumirile fermierilor cu privire la mai multe subiecte s-au tradus la finele lui 2023 prin câteva manifestaţii locale. Unul dintre subiectele de dispută, majorarea taxelor pentru pesticide şi irigaţii, a fost în cele din urmă abandonat de Guvernul de la Paris.

„Toate aceste proteste au aceleaşi motive: lipsa de înţelegere din ce în ce mai mare între realitatea din teren a meseriei de agricultor şi deciziile administrative centralizate, fie că sunt luate la Bruxelles sau în capitalele europene, care creează o lipsă de înţelegere majoră şi la final o stare de revoltă”, a comentat Arnaud Rousseau. AGERPRES