Suedia a devenit oficial membră a NATO

Suedia a devenit oficial membră a NATO joi; premierul Ulf Kristersson a înmânat guvernului SUA documentaţia oficială, ultimul pas al procesului de aderare, transmite Reuters.

Suedezii şi-au reconsiderat neutralitatea tradiţională după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani, dar procesul de aderare la alianţă a fost tergiversat mai întâi de Turcia, apoi şi de Ungaria.

„Celor care aşteaptă li se întâmplă lucruri bune”, a declarat secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, după ce a primit documentele de la Kristersson. El a apreciat că „totul s-a schimbat” după invazia rusă în Ucraina şi a menţionat evoluţia masivă consemnată de sondajele de opinie în rândul suedezilor, care – a spus el – „şi-au dat seama de ceva foarte profund: că dacă (preşedintele rus Vladimir) Putin vrea să încerce să îşi şteargă un vecin de pe hartă, s-ar putea să nu se oprească acolo”.

„Astăzi este o zi cu adevărat istorică. Suedia este acum membră a NATO. Vom apăra libertatea alături de ţările cele mai apropiate de noi atât geografic, cât şi cultural şi prin valori”, a spus Kristersson.

Reuters consideră că primirea în NATO a Suediei şi a Finlandei – care are 1340 de km de frontieră cu Rusia – sunt cele mai semnificative extinderi ale alianţei din ultimele decenii.

Rusia a ameninţat că va lua „contramăsuri politice şi tehnico-militare” nespecificate ca reacţie la demersul Suediei. AGERPRES