Iașul a marcat simbolic unitatea profundă a românilor din interiorul granițelor, dar și cu frații noștri din Republica Moldova

Iașul a marcat simbolic, într-o ședință istorică a aleșilor locali, unitatea profundă a românilor din interiorul granițelor, dar și cu frații noștri din Republica Moldova.
Ședința Consiliului Local de miercuri a avut un caracter solemn întrucât la data de 27 martie aniversăm Unirea Basarabiei cu „mama sa, România”, votată în 1918 de către Sfatul Țării de la Chișinău, act istoric fundamental în perspectiva realizării Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.
„În context, le mulțumesc consilierilor locali că au votat acordul pe care l-am inițiat de înfrățire între Municipiul Iași și Raionul Călărași din Republica Moldova. Am avut onoarea să și semnez acest acord alături de președintele Consiliului Raional Călărași, domnul Nicolae Draganel, în prezența consulului general al Republicii Moldova la Iași, domnul Ion Coșer”, a spus primarul Mihai Chirica..
Orașul nostru este deja înfrățit cu municipiul Chișinău și orașele Ungheni, Hîncești, Cahul și Bălți din Republica Moldova.
Un moment emoționant al ședinței a fost prilejuit de înmânarea titlului de Cetățean de Onoare al Municipiului Iași prof. univ. dr. Nicolae Băciuţ, acordat de Consiliul Local în ședința din 28 februarie. Redactor la Televiziunea Română, cadru didactic universitar asociat, a condus timp de două decenii Direcţia Judeţeană pentru Cultură Mureş. Ziarist, poet, prozator și eseist, prof. univ. dr. Nicolae Băciuț este recunoscut pentru efortul imens desfăşurat, de-a lungul a aproape jumătate de secol, pentru cunoaşterea şi promovarea în spaţiul identitar românesc, european şi universal a valorilor şi tradiţiilor naţionale româneşti.
„Personalitate de un patriotism ardent, domnul Nicolae Băciuț ne-a făcut bucuria de a ne vizita însoțit fiind de un ansamblu artistic din Ardeal, care ne-a încântat cu o serie de momente de port, poezie și muzică românești! După cum a constatat și domnia sa, am construit astfel o adevărată „autostradă culturală Târgu Mureș – Iași”, pe care ne-o dorim urmată de autostradă care să străbată Carpații Orientali, astfel încât Unirea din 1918 să se desăvârșească și din punct de vedere al infrastructurii!”, a mai spus primarul Mihai Chirica.
 Un alt gest de recunoștință făcut către mediul universitar ieșean a constat în acordarea titlului de Cetățean de Onoare pentru rectorii a patru universități de stat ieșene: prof. univ. dr. Aurelian Bălăiță – Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, prof. univ. dr. Viorel Scripcariu – Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval – Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” și acad. prof. univ. dr. Gerard Jităreanu – Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad”. Același titlu a fost acordat și prof. univ. dr. Ioan Opriș, reputat istoric și muzeograf.