Premiul Nobel pentru Pace, decernat activiștilor Malala Yousafzai și Kailash Satyarthi

Adolescenta pakistaneză Malala Yousafzai a primit miercuri Premiul Nobel pentru Pace, devenind, la 17 ani, cea mai tânără laureată a prestigioasei recompense, pe care o împarte cu un alt activist pentru drepturile copiilor, indianul Kailash Satyarthi, relatează AFP.

„O tânără și un bărbat mai în vârstă, o pakistaneză și un indian, o musulmană și un hindus, amândoi sunt un simbol a ceea ce lumea are nevoie: mai multă unitate, fraternitate între națiuni”, a declarat președintele Comitetului Nobel, Thorbjoern Jagland.

Malala Yousafzai a fost recompensată pentru lupta pentru drepturile copiilor, în special ale fetelor, la educație, iar Kailash Satyarthi, pentru lupta împotriva folosirii copiilor ca lucrători în uzine și ateliere, unde sunt reduși la statutul de sclavi. Ambii au participat la ceremonie îmbrăcați în haine tradiționale.

„Cunoașterea duce la democrație și la libertate”, a declarat Jagland.

Potrivit ONU, aproape 58 de milioane de copii de vârstă primară nu merg la școală, în timp ce Organizația Mondială a Muncii estimează la 168 de milioane numărul copiilor forțați să lucreze în întreaga lume.