Politistii ieseni au confiscat peste 9000 de articole pirotehnice in cadrul actiunii „Foc de artificii”

petardePolitistii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Periculoase desfasoara actiunea “FOC DE ARTIFICII”. In cadrul actiunii “FOC DE ARTIFICII 2014”, au fost efectuate pana in prezent, 15 controale la persoane juridice autorizate sa efectueze operatiuni cu articole pirotehnice, 6 actiuni in piete, oboare si targuri si au fost constatate 8 infractiuni, fiind confiscate 9.018 articole pirotehnice.

„Este bine de stiut, ca se interzice persoanelor juridice comercializarea catre persoanele fizice a obiectelor artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice din clasele II – IV, precum si a artificiilor din categoria «obiecte zburatoare luminoase» si a pocnitorilor din clasa I. Practic, persoanele fizice nu au dreptul sa foloseasca legal dec at stelute, lumanari scanteietoare, jerbe cu scantei, inele de foc si sateliti. Sunt interzise cu desavarsire orice obiecte care produc zgomot,” informeaza IPJ Iasi.

Pedeapsa prevazuta pentru incalcarea legii, respectiv: ” Confectionarea, detinerea, comercializarea, importul, folosirea sau orice alta operatiune cu astfel de produse, precum si a artificiilor din categoria «obiecte zburatoare luminoase» si a pocnitorilor din clasa I, efectuate fara drept, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la un an.

In cazul contraventiilor, amenzile se ridica pana la 7500 lei, iar pentru minorii sub 14 ani vor raspunde parintii, acestia urmand a fi sanctionati cu amenzi intre 100-500 lei. Totodata, in special parintii trebuie sa manifeste atentie deosebita in ceea ce priveste minorii pentru a evita accidente neplacute, si pentru a nu trece de partea cealalta a legii.

In aceasta perioada, a sarbatorilor de iarna, politia va actiona permanent pentru respectarea legii, iar atunci cand se va constata o incalcare, va fi sanctionata ca atare.