Masacrele comise de Boko Haram în Nigeria, „o crimă împotriva umanității” (Kerry)

Masacrele comise recent de gruparea islamistă Boko Haram în Nigeria sunt „o crimă împotriva umanității”, a declarat secretarul de stat american John Kerry, aflat joi într-o vizită la Sofia.

„Masacrul recent este o crimă împotriva umanității. Este un masacru atroce asupra unor oameni nevinovați”, a afirmat John Kerry în cursul unei conferințe de presă, potrivit AFP.

Organizația Amnesty International, care militează pentru apărarea drepturilor omului, a semnalat că sute de persoane, poate chiar mai multe, ar fi fost ucise în ofensiva lansată la 3 ianuarie asupra localității Baga din nord-estul Nigeriei. Gruparea islamistă radicală, care controlează vaste teritorii în nordul Nigeriei, își continuă atacurile sângeroase în această țară, atacuri care au loc aproape zilnic.

Șefa diplomației europene, Federica Mogherini, atrăgea atenția miercuri asupra situației din Nigeria, criticând totodată faptul că toată atenția s-a îndreptat către recentele atacuri din Franța, în timp ce s-a vorbit foarte puțin despre crimele comise de această grupare în Africa.

„Manifestând duminică la Paris (la Marșul Solidarității — n.red.), am considerat că este ipocrit și contraproductiv să nu spunem și să nu facem nimic referitor la ceea ce se întâmplă aparent departe, dar care de fapt este foarte aproape”, a afirmat Federica Mogherini în timpul unei dezbateri defășurate la Parlamentul European. „Nu putem rezolva o problemă fără să o rezolvăm și pe cealaltă (…) Trebuie să fim coerenți atât la Paris, cât și în Nigeria”, a ținut să sublinieze Federica Mogherini.