Secretarul de stat al SUA a ajuns la Sofia; dependența Bulgariei de gazul rusesc, principalul punct pe agendă

Secretarul de stat american John Kerry a ajuns în noaptea de miercuri spre joi la Sofia, unde ar urma să discute în special despre chestiunea diversificării aprovizionării energetice a acestei țări membre NATO foarte dependentă de gazul rusesc, relatează joi AFP.

Șeful diplomației americane, care efectuează un miniturneu în Europa, urmează să se întâlnească cu premierul de centru-dreapta Boiko Borisov, numit în funcție în toamnă după mai multe luni de criză politică.

„Bulgaria este un aliat care are nevoie de o puternică susținere în acest moment. Economia este fără tonus și au probleme semnificative de dependență energetică”, a declarat sub acoperirea anonimatului un responsabil al Departamentului de Stat citat de France Presse.

Bulgaria depinde în proporție de 85% de Rusia pentru aprovizionarea sa cu gaz. Sofia era participantă în proiectul gazoductului South Stream, criticat puternic de Bruxelles și în cele din urmă anulat de Moscova în decembrie.

„Nu este bine pentru un aliat al NATO să depindă în proporție de 85% de o singură țară pentru gaz”, a mai afirmat această sursă din Departamentul de Stat. „De aceea politica americană depune eforturi, de manieră generală, pentru a favoriza o diversificare a aprovizionării în cadrul NATO și al UE”, a adăugat sursa citată.

John Kerry ar urma să evoce posibilitatea aprovizionării cu gaz din Grecia, dar și să discute chestiunea construirii unui nou reactor american de către compania americană Westinghouse la centrala bulgară de la Kozlodui.

Lupta împotriva corupției, fenomen endemic în Bulgaria, țara cea mai săracă a UE, și lupta împotriva terorismului, se află de asemenea pe agenda discuțiilor.

Vineri, șeful diplomației americane urmează să se întâlnească la Paris cu președintele François Hollande, după absența remarcată a oricărei personalități americane de rang înalt la marșul antiterorist de duminică din capitala Franței.

Miercuri, secretarul de stat american s-a aflat la Geneva, unde a avut o întrevedere cu omologul său iranian Mohammad Zarif, în cadrul negocierilor privind programul nuclear controversat al Teheranului.