Zgonea: Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a susținut în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în Canada că românii trebuie să călătorească fără vize în această țară.

Potrivit unui comunicat remis marți AGERPRES, în vizita oficială pe care președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, o efectuează la invitația președintelui Camerei Comunelor canadiene, Andrew Scheer, una din temele abordate a privit și eliminarea, într-un orizont de timp cât mai apropiat, a obligativității vizelor pentru cetățenii români care doresc să călătorească în Canada.

În comunicat se arată că întrevederea cu Chris Alexander, ministrul Cetățeniei și Imigrației din Guvernul canadian, a evidențiat că obiectivul este împărtășit de ambele state, contribuind la amplificarea și diversificarea schimburilor comerciale bilaterale și fructificarea întregului potențial de cooperare transatlantic.

„Românii trebuie să călătorească fără vize în Canada. Merităm să nu mai avem vize pentru că medici, profesori, cercetători și alte categorii de profesioniști români, care sunt integrați și respectați în societatea canadiană, au dovedit că cetățenii României sunt responsabili și bine pregătiți, contribuind activ la dezvoltarea socială. De aceea am propus, ca primă etapă, relaxarea sistemului vizelor pentru tinerii cercetători și studenți, dar și pentru oamenii de afaceri români care doresc să exporte produsele noastre direct în Canada, nu prin intermediul SUA, așa cum se întâmplă acum în proporție covârșitoare”, a declarat Valeriu Zgonea, potrivit sursei citate.

În cadrul discuțiilor cu Andrew Scheer și membrii grupului parlamentar de prietenie cu România, partea canadiană s-a arătat deschisă continuării cooperării pentru întărirea securității și apărării, dar și în ceea ce privește extinderea parteneriatelor în alte domenii, precum cel al energiei și al cercetării.

În acest context, la inițiativa lui Corneliu Chișu, deputat canadian de origine română și președintele Grupului de prietenie cu România din Parlamentul Canadei, împreună cu omologul român, Alexandru Frătean, a fost semnată Declarația comună cu privire la dezvoltarea relațiilor bilaterale dintre forurile legislative din cele două state.

„Semnarea Declarației Comune evidențiază dorința de intensificare a dialogului parlamentar, la nivel bilateral și în cadrul organismelor parlamentare internaționale, precum și cu privire la obiective de interes comun, precum Acordul Economic și Comercial Cuprinzător UE-Canada”, a subliniat președintele Camerei Deputaților.

Totodată, delegația parlamentară condusă de președintele Camerei Deputaților a efectuat o vizită la Consiliul Național al Cercetării din Canada, unde își desfășoară activitatea mulți români.

„Astăzi am regăsit unul dintre cei mai de succes cercetători din Canada. Bogdan Ciobanu, născut în România și educat de școala românească. Este vicepreședintele executiv al Consiliului Național al Cercetării din Canada, instituție guvernamentală care lucrează cu peste 10.000 de companii, are 3.600 de angajați și un buget de 1 miliard de dolari anual. Aici se dezvoltă tehnologii inovatoare în domeniul medical, aeronautic, IT său nuclear. O echipă puternică de cercetători, printre care se regăsesc și alți români, dovedește importanța cercetării în obținerea unor rezultate economice solide. Performanțele acestor români demonstrează că avem tineri valoroși, iar extinderea colaborării dintre Canada și România în ceea ce privește cercetarea și învățământul universitar ar aduce beneficii de ambele părți”, a precizat Valeriu Zgonea.

Vizita se înscrie în demersurile susținute ale președintelui Camerei Deputaților de dezvoltare a cooperării interparlamentare, în condițiile în care Canada reprezintă un aliat important al României în cadrul NATO, un partener apropiat în cadrul organizațiilor internaționale și, în contextul consolidării relației Canada-UE, împărtășim interese și obiective concrete în multiple domenii.

„Cooperarea la nivel interparlamentar între România și Canada a cunoscut o creștere semnificativă. Canada a fost și este pentru români un model de cultură civică și toleranță. Ne dorim promovarea dinamică și eficientă a proiectelor de colaborare în toate domeniile, iar cooperarea parlamentară reprezintă un instrument valoros pentru consolidarea și extinderea relației bilaterale”, a declarat Valeriu Zgonea la întrevederea cu Andrew Scheer, președintele Camerei Comunelor.

Pe durata vizitei oficiale, delegația parlamentară română, din care fac parte deputații Angel Tîlvăr (Grup PSD), Mircea Lubanovici (Grup PNL) și Ștefan Burlacu (Grupul democrat și popular), are programate întrevederi cu președintele Senatului canadian, Pierre Claude Nolin, președintele Comisiei de afaceri externe a Camerei Comunelor, Dean Allison, președintele Asociației Parlamentare Canada-Europa, David Tilson, precum și cu reprezentanți ai comunităților românești din Ottawa.