Adi Cristi
Adi Cristi

CÂND ÎL ARESTEAZĂ PE TRAIAN BĂSESCU?

Adi Cristi

Adi Cristi

Epoca lui Traian Băsescu se dovedește a fi una dintre cele mai mari dezamăgiri trăite în direct de poporul român. Președintele jucător iese din nou la atac, de această dată fără imunitatea prezidențială, care i-a permis ca, în spatele său, să se dezvolte cea mai sinistră corupție instituționalizată post-decembristă din spațiul mioritic.

Traian Băsescu este pe punctul să ajungă în postura mult așteptată de marea majoritate a românilor, care i-a cerut demiterea în 2009, aceea de inculpat și, mai apoi, de condamnat pentru grevele și multiplele fărădelegi făcute în timpul mandatelor sale prezidențiale. Iată că, astăzi, Traian Băsescu, artizanul reformării justiției din România, cel care, până mai ieri, se lăuda cu independența justiției, ce ar fi rezistat tuturor presiunilor politice (evident, ne face pe noi să credem, în afara celor care veneau pe firul scurt de la Cotroceni), iese astăzi în public cu un atac virulent la adresa Procurorului General al României, pentru necazurile pe care începe să le aibă la moșia sa de la Nana. Mai mult, cu aceeași aroganță și spirit dictatorial, Traian Băsescu îi dă dispoziție procurorului general să înceapă anchetele în Vrancea și în Timiș și să o mai slăbească cu sechestrul pus pe moșia sa din Mehedinți.

Se pare că, Traian Băsescu devine, cu fiecare zi de libertate, unul dintre cei mai periculoși dușmani ai statului de drept, cel care atacă virulent Justiția, la modul direct, violent și fără menajamente, ignorând cu bună credință reacțiile Europei atunci când același Traian Băsescu striga ca din gură de șarpe că Victor Ponta și PSD subminează autoritatea puterii judecătorești în România, astfel încât Angela Merkel a făcut tot posibilul să fie menținut  stegulețul roșu pe justiție, prin rapoarte defavorabile la adresa României, rapoarte care ne-au ținut în blocați la intrarea în Spațiul Schengen, de exemplu.

Surpriza, cel puțin pentru președintele jucător care, chiar și fără echipament, a mai rămas în teren, vine de la reacția, de această dată sănătoasă, a instituțiilor statului de drept față de simplul cetățean Traian Băsescu. Nu trebuie ignorat și nici trecut sub tăcere, acesta este statutul civil al celui care încă se mai crede că de el depinde soarta țării. Să nu fiu înțeles greșit. Fiecare dintre noi, normalii și anormalii acestui popor, avem dreptul și libertatea de a ne simți indispensabili națiunii, ceea ce nu înseamnă și faptul că națiunea are nevoie de ajutorul nostru. Cel care a greșit, va plăti. Traian Băsescu dacă a greșit va plăti cu siguranță așa cum au început să plătească toți cei care și-au bătut joc de acest popor vlăguit de încredere. Lipsit de imunitatea totală, Traian Băsescu este pur și simplu un cetățean cu drepturile și obligațiile pe care legea le conferă tuturor cetățenilor români.

Gesturile pe care astăzi le face Traian Băsescu, cel care s-a crezut timp de un deceniu un fel de Mustafa Kemal Atatürk al românilor, reformatorul statului modern român, devin din ce în ce mai periculoase, scoțând la iveală ipocrizia, minciuna, cârdășia ce au pus mână de la mână pentru a construi un sistem ticăloșit al corupției, pe cât de simplu, pe atât de performant, cu efecte imediate. ”Furăm până la fundul sacului, toți ai noștri deodată, fără ca să dăm voie celor de prin împrejurimi să-și dea seama că așa ceva se poate întâmpla în realitate.

Strategia temitelor, de a-și devora până la luciul osului prada, a fost aplicată cu succes timp de zece ani pe trupul poporului român de către banda de derbedei pe care Traian Băsescu a aliniat-o în fața țării, așa cum mai se mai aliniază turmele de bivoli de iminentul pericol al preriei în flăcări.

Lăsat ”în pielea goală” a omului deposedat de imunitatea prezidențială, Traian Băsescu nu-și mai poate masca neputințele, gândurile ascunse, dezgolindu-și mârlănia în splendoarea ei, fără ca să-și dea seama că nu mai este ”mai presus de lege”, că nu mai are acea baghetă fermecată cu ajutorul căreia reușea cândva să asmute procurorii asupra țăranilor, sau să le facă dosare politice tuturor celor care i-au întors spatele sau și-au permis să-l ia la rost. Acum, Traian Băsescu a devenit, la rându-i, ”unul dintre ăia”, împotriva căruia Inspecția Judiciară a CSM s-a sesizat. Marea majoritate a întrebărilor lăsate liber în societate sunt încolonate în spatele nerăbdării: ”Când îl arestează și pe Traian Băsescu?”