MAE rus: Politica SUA privind apărarea antirachetă, un obstacol major în calea dezarmării nucleare

Politica SUA în domeniul apărării antirachetă reprezintă un ‘obstacol major’ în calea continuării dezarmării nucleare, a declarat luni șeful Departamentului pentru probleme de neproliferare și controlul armelor din cadrul Ministerului rus de Externe, Mihail Ulianov.

‘Politica SUA reprezintă un obstacol major în calea viitoarelor reduceri de arme nucleare’, a afirmat responsabilul diplomatic rus, indicând că aceasta este legată de crearea ‘unilaterală a unui sistem de apărare antirachetă global’, care slăbește stabilitatea strategică la nivel mondial.

Rusia este pregătită pentru un dialog privind dezarmarea nucleară, dar acesta trebuie să fie serios și lipsit de ‘standarde duble’, a spus Mihail Ulianov, într-un discurs susținut la Conferința privind punerea în aplicare a Tratatului privind neproliferarea armelor nucleare (TNP), ce și-a început luni lucrările la New York, potrivit TASS.

Deocamdată, potrivit estimărilor Ministerului rus de Externe, se observă o ‘tendință diametral opusă’.

Reprezentantul diplomației ruse a mai afirmat că acuzațiile Washingtonului conform cărora Rusia încalcă prevederile Tratatului privind forțele nucleare intermediare (INF) sunt ‘nefondate’ și au scopul de a discredita Moscova.

‘SUA refuză să susțină aceste afirmații cu fapte sau, cel mai probabil, nu pot. Se creează impresia că scopul este de a încerca să discrediteze Rusia și să o prezinte ca un stat care încalcă obligațiile internaționale’, a spus diplomatul rus.

‘Rusia este ferm angajată pe calea dezarmării nucleare. O confirmare concludentă în acest sens este aplicarea consecventă a Tratatului START (pentru reducerea armelor nucleare strategice) de către Rusia. Dar o astfel de discuție ar trebui să fie serioasă, fără standarde duble’, a reiterat Mihail Ulianov, adăugând că o discuție pe această temă poate fi cu adevărat eficientă numai în cazul în care participanții s-ar ghida după principiul fundamental de a nu prejudicia securitatea altora.

Conferința privind TNP, care are loc o dată la cinci ani, va dura până la 22 mai. În deschiderea ei, luni, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a deplâns faptul că dezarmarea nucleară a stagnat în ultimii cinci ani și a criticat ‘mentalitatea războiului rece’.

Relațiile dintre Rusia și SUA sunt cel mai scăzut nivel de la încheierea războiului rece, ca urmare a rolului Moscovei în criza ucraineană.