John Kerry: Washingtonul va accelera demontarea ogivelor nucleare retrase din arsenal său

Secretarul de stat american John Kerry a anunțat luni că Statele Unite ale Americii (SUA) vor accelera demontarea ogivelor nucleare retrase din arsenalul lor și a transmis un avertisment Phenianului în legătură cu programul său nuclear, relatează AFP.

Luând cuvântul în cadrul conferinței privind Tratatul de neproliferare nucleară (TNP) de la New York, Kerry a reafirmat că marile puteri ”n-au fost niciodată atât de aproape” de un acord global pe care încearcă să-l obțină împreună cu Iranul pentru a împiedica Teheranul să se doteze cu arma atomică.

Kerry s-a întâlnit luni la New York cu ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, pentru a continua discuțiile privind un acord-cadru încheiat pe 2 aprilie la Lausanne (Elveția) și care urmează să fie finalizat până la 30 iunie.

Secretarul de stat american le-a promis țărilor nucleare care acuză marile puteri nucleare că nu se dezarmează suficient că Washingtonul este hotărât să coopereze cu ele pentru a-i convinge pe cei sceptici în legătură cu dorința SUA de a se dezarma.

SUA vor ”să se retragă din cursa armamentelor nucleare”, a afirmat Kerry, subliniind că Washingtonul a demontat deja 10.251 de ogive nucleare în ultimii 20 de ani și alte 2.500 au fost date la rebut pentru a fi demontate.